© VRT - Neil Van Craeynest

Vlamingen luisteren steeds meer digitaal naar de radio, vooral DAB+ wint aan populariteit

In Vlaanderen wordt steeds meer naar radio geluisterd via digitale kanalen. Vooral DAB+, waarbij radio in digitale geluidskwaliteit via de ether wordt verspreid, wint aan populariteit. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoekbureau Ipsos in opdracht van de Vlaamse overheid. 

Digitaal naar de radio luisteren zit in de lift. Voor 26 procent van de totale radioluistertijd wordt een vorm van digitale radio gebruikt, zoals internet, digitale tv of DAB+. Vooral DAB+ is aan een opmars bezig. In vergelijking met vorig jaar is de luistertijd via DAB+ verdrievoudigd (van 3 naar 9 procent). Luisteren via digitale tv daalt lichtjes (van 6 naar 5 procent) en luisteren via het internet blijft stabiel (12 procent). 

Het is de bedoeling dat DAB+ op lange termijn het radioluisteren via FM zal vervangen. Met DAB+ kun je gratis via de ether naar de radio luisteren met digitale geluidskwaliteit. Je kunt ook meer radiozenders ontvangen. Je hebt wel een toestel nodig dat de DAB+-signalen kan ontvangen en afspelen.

(lees voort onder de grafiek)

Uit het onderzoek blijkt dat er in België ondertussen al ruim 841.000 toestellen verkocht zijn die DAB+ kunnen ontvangen. Meer dan 16 procent van de Vlamingen heeft al een DAB+-toestel en 12 procent wil er een kopen.

Er wordt ook steeds vaker in de auto naar DAB+ geluisterd. Meer en meer nieuw verkochte auto's hebben zo'n toestel aan boord en dat zal nog toenemen. Vanaf december 2020 zijn autofabrikanten en importeurs verplicht om DAB+ standaard in te bouwen in elke nieuw verkochte auto. 

Op DAB+ zijn alle Vlaamse landelijke radiostations en hun themakanalen terug te vinden. Radio 1, Radio 2 (Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant & Brussel), Studio Brussel, MNM, MNM Hits, Klara, Klara Continuo, VRT NWS, Joe, Joe 70's, Joe 80's, Joe 90’s, Joe easy, Qmusic, Q-Maximum Hits, Q-Foute Radio, Willy, NRJ en Nostalgie. Ook BBC World Service, Family Radio, Stadsradio Vlaanderen, Roxx, TOPradio, RTBF Mix, VBRO, VBRO Evergreen en Radio Maria zetten in op DAB+.

Minister Benjamin Dalle (CD&V): "Vlaamse regering trekt resoluut de kaart van DAB+"

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) is tevreden dat mensen meer en meer via DAB+ naar de radio luisteren. “Dit bewijst meer dan ooit dat DAB+ de toekomst van radio is: betere kwaliteit, groter gebruiksgemak, ruimer aanbod, zuiniger qua energie, …. De Vlaamse regering trekt dan ook resoluut de kaart van DAB+ en ik ben blij dat de volledige sector een succes wil maken van de transitie van FM naar DAB+,” aldus Dalle.

“De mediawereld is in volle transitie. Ook internationaal willen we die  boot niet missen. Ikzelf zal dan ook zowel inhoudelijk als financieel dit project blijven ondersteunen door mijn volle medewerking binnen de stuurgroep Digitale Radio Vlaanderen verder te zetten.”

Experts: "We mogen de nadelen van DAB+ niet over het hoofd zien"

Toch is niet iedereen even lovend over DAB+. Volgens sommige experts wordt er te veel gefocust op de voordelen, terwijl er ook heel wat nadelen zijn. "Ten eerste is er binnenshuis vaak een heel slecht tot zelfs geen bereik", zegt Tom  Evens. "Ten tweede is het aanbod van zenders niet of nauwelijks verschillend met dat van FM en ten derde is er in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt geen verschil in luisterkwaliteit."

Meest gelezen