Een foto van het lek bij Edinburgh, North Dakota, afgelopen woensdag vrijgegeven door North Dakota Department of Environmental Quality.

Omstreden Keystone-pijpleiding in de VS lekt 1,4 miljoen liter olie

Uit de omstreden Keystone-pijpleiding in de Amerikaanse staat Noord-Dakota is deze week 1,4 miljoen liter olie weggelekt. In totaal is 2.100 hectare land aangetast. Het is nog niet duidelijk hoe het lek precies ontstaan is, ingenieurs zijn nog altijd in de weer om het te herstellen.  

De Keystone Pipeline is een systeem van leidingen die aardolie vervoeren vanuit het noordoosten van de Canadese provincie Alberta naar raffinaderijen in de Amerikaanse staten Illinois, Oklahoma en Texas. De leidingen doorkruisen heel wat staten, waaronder ook Noord-Dakota. In die staat is afgelopen week een massaal olielek vastgesteld. In totaal is 1,4 miljoen liter aardolie weggelekt.

Het lek ten noorden van het plaatsje Edinburgh, in het noordoosten van Noord-Dakota, werd dinsdag ontdekt. Uitbater TC Energy stelde een daling van de druk in de pijpleiding vast. De leiding werd onmiddellijk afgesloten, luidt het in een mededeling van het bedrijf. Het is nog niet duidelijk hoe het lek precies ontstaan is, ingenieurs zijn nog altijd in de weer om het lek te herstellen.

"We stellen monitors in om de luchtkwaliteit, het water en het dierenbestand op te volgen. Tot nu toe hebben we nog geen melding van gewonden of van een impact op dieren", zegt TC Eenergy nog. "De veiligheid van mens en milieu is onze topprioriteit."

(tekst gaat verder onder de tweet)

Keystone XL

De getroffen pijpleiding in Noord-Dakota maakt deel uit van het zogenoemde Keystone 1-project, dat in 2011 in gebruik genomen is. Er bestaan ook plannen voor een uitbreiding, zogenoemde Keystone XL-project, dat van Alberta in Canada naar de Amerikaanse staat Nebraska moet leiden. Maar dat stuit op fel verzet, onder anderen van milieu-activisten en leden van het Amerikaanse Congres.

De toenmalige president Barack Obama stelde de beslissing om KeyStone XL op te starten uit. Begin januari 2017 gaf president Donald Trump groen licht voor het project, ondanks massale demonstraties. Maar nog steeds lopen er verschillende rechtszaken, waardoor het nog altijd niet duidelijk is of en wanneer de bouw van Keystone XL opgestart zal worden.

In 2017 lekte nog  bijna 790.000 liter olie weg uit een Keystone-leiding in Zuid-Dakota.   

Meest gelezen