Videospeler inladen...

Oostenrijk voert rookverbod in horeca in

Ook in Oostenrijk mag er vanaf vandaag niet meer gerookt worden in restaurants en cafés. Ook afgesloten rookzones in horecazaken zijn voortaan verboden. Oostenrijk was een van de laatste landen in Europa waar zo een rookverbod nog niet van kracht was. Bijna 25 procent van de Oostenrijkse bevolking rookt, dat is meer dan het Europese gemiddelde. Dat ligt op 18 procent.

In Oostenrijk is om middernacht de nieuwe rookwetgeving ingegaan. Het is voortaan verboden om te roken in cafés en restaurants. 

Verschillende bars in Wenen hebben donderdagavond een "avond van de laatste sigaret" georganiseerd. De nieuwe antirookwetgeving werd in juli in het Oostenrijkse parlement goedgekeurd. 

Oostenrijk is het enige van de geïndustrialiseerde landen waar het aantal rokers sinds de jaren zeventig niet is gedaald. 

Volgens een Oostenrijkse expert in gezondheid en roken zou het aantal ziekenhuisopnames na een week al met 623 dalen. Het aantal infarcten zou met 15 procent moeten afnemen en het aantal ontstekingen aan de luchtwegen zou met  24 procent afnemen.

Bekijk hier beelden van Oostenrijkers die hun laatste sigaret roken op café:

Videospeler inladen...