Archieffoto: betoging in Pamplona in 2018 tegen de uitspraak van een rechter in een andere verkrachtingszaak.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ophef in Spanje na uitspraak rechter: daders groepsverkrachting enkel veroordeeld voor seksueel misbruik

In Spanje is opnieuw verontwaardiging ontstaan over een verkrachtingszaak. Vijf mannen die beschuldigd werden van de groepsverkrachting van een 14-jarig meisje, zijn niet veroordeeld voor verkrachting, maar voor seksueel misbruik.

Vijf mannen zijn door een rechtbank in Barcelona veroordeeld voor het misbruiken van een 14-jarig meisje tijdens een botellón (een drinkfeestje) in een verlaten fabriek in Manresa, in het noordoosten van Catalonië. De feiten dateren van oktober 2016. Het meisje was onder invloed van drank en drugs en werd afwisselend door de vijf mannen misbruikt.

Hoewel de vijf mannen - twee Spanjaarden, twee Cubanen en een Argentijn - beschuldigd werden van verkrachting, zijn ze enkel veroordeeld voor seksueel misbruik. Volgens de rechter komt dat enerzijds omdat het meisje bewusteloos was. "Ze wist niet wat ze wel of niet aan het doen was en was niet in staat om ermee in te stemmen noch om het af te wijzen", citeerde de Spaanse krant El País de rechter.

De beklaagden gebruikten volgens de rechter ook geen geweld. Volgens de Spaanse wet is er alleen sprake van verkrachting als er geweld wordt gebruikt. Op seksueel misbruik staan minder zware straffen. De vijf kregen straffen van 10 tot 12 jaar cel. Waren ze veroordeeld voor verkrachting, dan hadden ze straffen van 15 tot 20 jaar kunnen krijgen.

"Dit is verkrachting!"

De uitspraak van de Barcelonese rechter leidt tot heel wat verontwaardiging. Ada Colau, de burgemeester van Barcelona, had het op Twitter over een "schandelijke uitspraak" van de "patriarchale justitie". "Ik ben geen rechter en weet niet hoeveel jaar cel ze verdienen, maar ik weet wel dat dit geen misbruik is. Dit is verkrachting!"

Ook andere politici en organisaties die opkomen voor de rechten van vrouwen, uiten kritiek op de uitspraak en ook op sociale media wordt er hevig over de zaak gepraat. Er is ook opgeroepen tot een protestmars in het weekend.

Wolvenroedel

De zaak doet denken aan een eerdere groepsverkrachting in 2016 waarover heel veel ophef is ontstaan in Spanje (foto bovenaan: betoging in Pamplona in 2018). Ook in die zaak werden vijf mannen enkel voor seksueel misbruik veroordeeld, voor een groepsaanval op een 18-jarige vrouw in Pamplona, die door de mannen in de hal van een appartementsgebouw was gesleurd. Volgens de rechter was er geen sprake van geweld of intimidatie omdat de vrouw "passief of neutraal" overkwam.

De zaak werd in de Spaanse media omschreven als de "zaak van de wolvenroedel". In juni werd de uitspraak van de rechter in beroep vernietigd door het Spaanse Hooggerechtshof. De vijf werden alsnog veroordeeld wegens verkrachting en kregen 15 jaar cel in plaats van 9.

Intussen heeft de Spaanse regering een werkgroep aangesteld om de wetten omtrent verkrachting te herzien. Nu is er in de wet enkel sprake van verkrachting als er geweld is gebruikt. In de toekomst zou de veroordeling moeten afhangen van de toestemming/afkeuring van het slachtoffer. Maar een definitieve wetswijziging is er nog niet.

Meest gelezen