Videospeler inladen...

Verbod straal genegeerd: de opvallendste maskers tijdens Halloween in Hongkong

In de straten van Hongkong droegen demonstranten de meest originele maskers om Halloween te vieren. Ze veegden met andere woorden hun laars aan het verbod op het dragen van maskers. Dat verbod werd vorige maand afgekondigd, door middel van een noodwet. Met nog meer maskers dan normaal trokken feestvierders door de uitgaansbuurt Lan Kwai Fong in Hongkong, zoals u in bovenstaande beelden kunt bekijken.

De bevolking van Hongkong komt nu al maandenlang massaal op straat om hun onvrede te uiten over de toenemende invloed van China. Hongkong is een voormalige Britse kolonie. China kreeg Hongkong in 1997 in handen, met als voorwaarde dat het een onafhankelijke koers kon varen.

De betogers klagen aan dat er aan dat statuut wordt geraakt door Peking en ze eisen democratische hervormingen. Ook het politiegeweld tegen betogers willen ze bestraft zien. Er wordt regelmatig traangas gebruikt, ook gisteravond, en er wordt met scherp geschoten. 

Een maand geleden besliste de politieke leiders van Hongkong om een maskerverbod in te voeren, maar dat verbod heeft de gemoederen alleen maar aangewakkerd. Gisteren kwamen Hongkongers massaal gemaskerd op straat om Halloween te vieren, maar evengoed om opnieuw hun ongenoegen te uiten. 

Ook vandaag en in het weekend zijn er acties gepland. Vandaag zouden er onder meer flashmobs worden georganiseerd in de typische, gigantische winkelcentra in Hongkong en zaterdag zou er dan weer een massale betoging plaatsvinden met meer dan honderdduizend deelnemers. Die manifestatie is al verboden door de politie.

Bekijk hier de opvallendste maskers uit de optocht van gisteren:

Videospeler inladen...

Meest gelezen