Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

13 doden bij bomaanslag in de door Turkije veroverde Syrische stad Tal Abyad

In het noorden van Syrië zijn zeker 13 doden en 40 gewonden gevallen bij de explosie van een bomauto. De grensstad Tal Abyad is sinds kort in handen van pro-Turkse Syrische rebellen. Turkije geeft de Syrische Koerden de schuld van de aanslag, maar geeft geen bewijzen.

Volgens Turkije is een bomauto ontploft op een markt in het centrum van Tal Abyad, een stad in Syrië net over de grens. Daarbij zouden zeker 13 doden en 40 gewonden zijn gevallen. Onder de slachtoffers zouden burgers zijn, maar ook leden van de pro-Turkse Syrische rebellen die Tal Abyad enkele weken geleden hebben ingenomen.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar Turkije heeft de schuld meteen gelegd bij de Syrische Koerden en de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK. 

Tal Abyad werd enkele weken geleden veroverd toen Syrisch-Koerdische milities zich terugtrokken onder druk van de inval van Turkse troepen en hun Syrische bondgenoten. De voorbije weken zijn er al meer bomauto's ontploft, zowel in steden die onder Turkse controle staan als plaatsen waar de Syrische Koerden nog de dienst uitmaken. De schuld voor die aanslagen werd meestal bij de terreurgroep IS gelegd. (Lees verder onder de foto).

De vlag van de Assyrische gemeenschap wappert boven een eenheid van hun militie.

Christelijke milities als buffer?

Meer naar het zuiden hebben de Syrische Koerden de vallei van de rivier Khabur overgedragen aan Assyrisch-christelijke milities. De facto maken die ook deel uit van de "Syrische Democratische Krachten" of SDF, een koepel van de Syrische Koerden, aangevuld met bevriende Arabische milities en christelijke en jezidi-milities. 

Met de overdracht zouden de Koerden zo een christelijke buffer tot stand brengen tussen zichzelf en de Turkse troepen. Assyrische christenen vormen een religieuze en deels etnische minderheid in het noorden van Syrië en Irak en over de grens in Turkije. In het verleden zijn de Assyriërs in die landen al vaker het slachtoffer geweest van geweld en vervolgingen.

Bekijk hier beelden van de plaats van de aanslag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen