AFP or licensors

Opnieuw 3 jongens opgepakt in Nederlandse afpersingszaak: 100.000 euro buit door chantage met naaktfoto's

In Nederland heeft de politie drie jongens tussen 15 en 18 jaar opgepakt, omdat ze tientallen slachtoffers afgeperst zouden hebben met naaktfoto's. Eerder waren in dezelfde zaak al vijf andere verdachten opgepakt. De politie vermoedt dat de verdachten zo'n 100.000 euro buit gemaakt hebben met de chantagepraktijken.

In en rond Leiden zijn afgelopen week drie jongens tussen 15 en 18 jaar opgepakt. Ze worden verdacht van afpersing met naaktbeelden. Eerder waren in dezelfde zaak al eens vijf jongens opgepakt. 

De werkwijze waarop de jonge verdachten hun slachtoffers afpersten, was bijna altijd dezelfde: via sociale mediakanalen als Snapchat of Instagram deden ze zich voor als meisje en legden zo contact met potentiële slachtoffers, meestal jongens. Na een tijdje vroegen ze hun slachtoffers om naaktfoto's te sturen. Eens dat gebeurd was, begon de afpersing. De verdachten dreigden ermee de beelden online te zwieren, tenzij de slachtoffers betaalden. De bedragen gingen van enkele tientallen tot duizenden euro's, de politie vermoedt dat de bende zo 100.000 euro buitmaakte

Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie waren de jonge verdachten goed georganiseerd. De taken werden onderling verdeeld, sommigen hielden zich bezig met de nepaccounts op sociale media, anderen persten de slachtoffers af en nog andere verdachten stelden hun bankrekening open om het geld te innen. 

De politie heeft intussen al 14 slachtoffers geïdentificeerd, maar vermoedt dat er nog veel meer zijn. Het jongste slachtoffer is 14 jaar. 

Meest gelezen