Een boomgaard met perzikbomen in bloei in het noorden van Griekenland.

Amerikaans-Europees handelsconflict treft Griekse perziktelers hard: "Wat hebben wij te maken met Airbus?"

De tarievenoorlog tussen de VS en de EU wordt een drama voor de Griekse kwekers van perziken. Die krijgen hun vruchten in blik niet langer verkocht nu de VS daar 25 procent extra invoerheffingen op ingevoerd hebben. Griekenland is de grootste uitvoerder van perziken in blik.

Jaarlijks voert Griekenland een kwart miljoen ton perziken in blik uit. Een vijfde daarvan gaat naar de Verenigde Staten. Tot voor kort werd in de VS een heffing van 18 procent geheven, maar die belasting wordt nu opgetrokken tot 43 procent.

Trump moet zich gedragen en ons laten werken zodat wij een inkomen hebben

Perzikteler Tasos Halkidis

De reden is een handelsconflict tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie naar aanleiding van Europese subsidies voor de vliegtuigbouwer Airbus. Onlangs had de Wereldhandelsorganisatie (WTO) geoordeeld dat die steun illegaal was en oneerlijke concurrentie was tegenover de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. Daarom mag de VS nu de invoertarieven op Europese producten verhogen, maar de EU slaat terug met gelijkaardige maatregelen. 

Als gevolg daarvan blijven de Grieken nu zitten met die zo goed als onverkoopbare perziken, te meer omdat die voor de Amerikaanse markt in blikken van drie kilogram verpakt moesten worden. Die kunnen elders niet verkocht worden, want in Europa, Azië en Latijns-Amerika worden perziken in blikken van een kilogram verkocht.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" (en lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

"Waarom straffen ze ons?"

Griekenland is dus de grootste uitvoerder van perziken in blik. Vooral de noordelijke regio Macedonië staat vol met perzikbomen, ongeveer 20.000 hectare boomgaarden. Er zijn ongeveer 10.000 kleine kwekers die nog eens evenveel arbeiders in dienst hebben.

Die mensen vrezen voor faillissementen en werkloosheid in wat toch al een van de armere regio's in Griekenland is. De mensen snappen niet waarom zij moeten opdraaien voor strafmaatregelen tegen de luchtvaartgroep Airbus, te meer omdat de fruitsector in de EU en dus in Griekenland eerder al getroffen werd door een Russisch embargo. (Lees verder onder de foto).

Olijfbomen in het zuiden van Spanje. Foto: Michelangelo-36.

Klap voor olijventeelt in Spanje en Portugal

Dezelfde Amerikaanse sancties treffen ook de kwekers van olijven op het Iberisch Schiereiland. Ook die kijken aan tegen extra tarieven van 25 procent als ze hun producten willen invoeren in de Verenigde Staten.

De VS-tarieven zijn de top van de ijsberg die ons in het ravijn kunnen duwen

De Spaanse olijventeler Pablo Casado

Ook in Spanje en Portugal vrezen ze voor sociale drama's omdat tienduizenden mensen voor hun inkomen afhankelijk zijn van de kweek van olijven en de productie van olijfolie. Jaarlijks consumeren de Amerikanen 320.000 ton olijfolie en 200.000 ton daarvan komt uit Spanje.

De zuidelijke Spaanse regio Andalusië is de grootste producent van olijven ter wereld met een marktaandeel van bijna 50 procent. Die sterke positie ligt echter al een tijdje onder vuur door goedkopere concurrentie en de kwekers in Andalusië vrezen dat Marokko en Tunesië hun plaats op de Amerikaanse markt zullen innemen. Bovendien wordt de Spaanse olijventeelt al geteisterd door een plantziekte die uit Italië is gekomen.

De belangrijkste regio's voor de olijfteelt in Spanje. Kaart: Emilio Gomes Fernandez.

Meest gelezen