Berucht internetforum 8chan herrezen als 8kun

Het beruchte internetforum 8chan is terug, zij het onder een nieuwe naam: 8kun. De website was afgelopen zomer offline gegaan nadat ze in verband was gebracht met verschillende aanslagen door rechts-extremisten.

“Welkom op 8kun, spreek vrij, legaal.” Zo staat bovenaan op 8kun, de nieuwe online incarnatie van het beruchte 8chan die sinds vanmiddag online staat. 8chan was sinds 2013 een broedplaats voor extremistische ideeën maar ging in augustus offline omdat het in verband werd gebracht met een aantal zware aanslagen.

Zo haalde de dader van de aanslag op moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch in maart inspiratie op 8chan. En kort voor de aanslag in de Amerikaanse stad El Paso had de dader van die aanslag een manifest op 8chan gepubliceerd.

Onder druk van de publieke opinie, besloot beveiligingsbedrijf Cloudflare om het forum niet langer te beveiligen tegen aanvallen van buitenaf. Daardoor ging 8chan offline.

Comeback

8chan bleef niet bij de pakken zitten en werkte in stilte aan een comeback. Op 7 oktober tweette 8chan een mysterieus filmpje waarbij het logo veranderde in 8kun. En 2,5 maand na het verdwijnen van 8chan is 8kun online.

De naam 8kun is niet toevallig gekozen. Waar “-chan”  het Japanse achtervoegsel is voor meisjes, verwijst “ -kun” naar jongens. Hiermee wil 8chan tonen dat ze hebben geleerd uit hun fouten uit het verleden.

Kinderziektes

8kun heeft duidelijk nog last van kinderziektes, want de website draait momenteel traag. En dat zal de eerste dagen nog het geval blijven, twitterde Ron Watkins, zoon van eigenaar Jim Watkins vanmiddag. 

De medewerkers van 8chan zijn duidelijk nog hard aan het sleutelen onder de motorkap om de site draaiende te houden. Ze willen vooral voorkomen dat de website weer onbereikbaar wordt.

Hiervoor maken ze gebruik van technologie die ook gebruikt wordt voor het zogenoemde dark web, de schimmige kant van het internet die het daglicht niet mag zien. Hierbij wordt informatie zo versleuteld dat het moeilijk is om iemand te traceren.

Meest gelezen