AFP or licensors

Vergaan hamburgers en frietjes van McDonald's? IJslander deed de test, dit is het resultaat na 10 jaar

Bewaard in een glazen kastje, tentoongesteld als een kunstwerk, met een webcam die 24 uur op 24 beelden toont. Geen peperduur kleinood, maar in zekere zin wel een historisch object: de laatste hamburger en frietjes van McDonald's die in IJsland verkocht zijn. In 2009. En die er exact tien jaar later nog altijd even goed en eetbaar uit zien als toen. "Het is grappig, maar doet je wel nadenken over wat je in je mond stopt."

Tien jaar geleden sloot de Amerikaanse hamburgerketen McDonald's al zijn restaurants in IJsland, 16 jaar eerder dan gepland, een gevolg van de diepe financiële en economische crisis in het land. Hjörtur Smarason wilde wel een speciaal souvenir. Op 31 oktober 2009, net voor de sluiting van de laatste drie restaurants, kocht hij nog een hamburger en frietjes.

"Voor de historische waarde", zegt Smarason. Niet om de vette hap op te eten, maar wel om ze te bewaren. "Ik had horen beweren dat het eten van McDonald's niet vergaat, ik wilde wel eens zien of dat waar was." Dus stopte hij de hamburger en de frietjes -in hun originele verpakking- in een plastic zakje dat hij in zijn garage bewaarde.

Van een plastic zakje naar een glazen kastje, mét webcam

Na drie jaar merkte Smarason nog altijd niks van verandering en schonk hij het boeltje dan maar aan het National Museum of Iceland. Experts beslisten daar na verloop van tijd dat het museum niet voldoende uitgerust was om eten te bewaren, dus keerden de hamburger en de frietjes -nog altijd in goede staat- weer terug naar Smarason.

Na een intermezzo in een gastenverblijf in hoofdstad Reykjavik zijn de hamburger en de frietjes nu al enige tijd te bewonderen in Snotra House, een gastenverblijf in Thykkvibaer, in het zuiden van IJsland. In een afgesloten glazen kastje. En met een webcam waarmee mensen van over de hele wereld zich 24 uur op 24 live kunnen vergapen aan het "kunstwerk".

Het is grappig natuurlijk, maar het doet je wel nadenken over wat je in je mond steekt.

Siggi Sigurdur, eigenaar Snotra House

En die hamburger en die frietjes zien er exact tien jaar na de aankoop nog verbazingwekkend goed uit. Om niet te zeggen dat het lijkt alsof ze maar pas gekocht zijn.

"Die dingen zijn er nog altijd, en ze zien er nog smakelijk uit ook", zegt Siggi Sigurdur, eigenaar van Snotra House, aan BBC. "Er is geen schimmel of zo, alleen de papieren verpakking ziet er wat oud uit. Het is grappig natuurlijk, maar het doet je wel nadenken over wat je in je mond steekt."

Volgens Sigurdur komen mensen van over de hele wereld in levenden lijve kijken naar het McDonald's-museumstuk. En elke dag zouden tot 400.000 mensen de livestream aanklikken om vanuit hun luie zetel naar de hamburger en de frietjes te kijken.

(tekst gaat verder onder de foto)

AFP or licensors

Experimenten

Hjörtur Smarason is niet de eerste die experimenteert met McDonald's. In 1996 kocht de Amerikaanse voedingsdeskundige Karen Hanrahan een hamburger die er 16 jaar later volgens haar niet anders uitzag dan op de dag dat ze hem kocht.

In 2010 kocht de New Yorkse fotograaf Sally Davies een Happy Meal en nam ze er gedurende zes maanden elke dag een foto van. Volgens haar rotte het niet, begon het niet vies te ruiken, kwamen er geen maden in. Kort gezegd, het vertoonde geen enkel signaal van verval.

In onderstaand filmpje op YouTube toonde Sally Davies hoe haar Happy Meal er aan het einde van haar project uit zag.

(tekst gaat verder onder het filmpje)

Waarom blijft het er zo goed uit zien?

De vraag is natuurlijk: waarom blijven die hamburger en die frietjes zo goed bewaard? Op Twitter wordt geopperd dat er na al die jaren nog geen schimmel op stond omdat het voedsel niet eens voldoende voedingsstoffen bevatte voor microben.

"Onze hamburgers kunnen net zoals ander voedsel wel vergaan, als de juiste voorwaarden vervuld zijn, vooral vochtigheid", zei McDonald's in 2013. "Maar is zowel het voedsel als de omgeving waar het bewaard wordt droog, en worden de hamburgers afgesloten bewaard, dan is het heel onwaarschijnlijk dat er zich schimmel of bacteriën ontwikkelen, of dat de hamburgers vergaan."

Björn Adalbjörnsson, hoofddocent voedingswetenschappen aan de University of Iceland, bevestigt die uitleg. "Zonder vocht in de omgeving zal het voedsel alleen maar uitdrogen."

Volg VRT NWS ook via Instagram: 

Meest gelezen