Videospeler inladen...

Hout is pak goedkoper dan anders: "Prijs stuikt in elkaar door massale houtkap na aantasting door letterzetter"

Wie dit jaar al hout heeft aangekocht, heeft het misschien al gemerkt: het hout is een pak goedkoper. Dat komt omdat bomen nu massaal gekapt worden, omdat ze geteisterd worden door de letterzetter, een keversoort die zich door de bomen graaft. "Doordat er zo veel hout gekapt is, is de houtmarkt verzadigd en stuikt de prijs in elkaar", vertelt Jan Seynaeve van Bosgroep de Zuiderkempen in "De ochtend" op Radio 1.

Over heel Europa worden er de afgelopen tijd veel fijnsparren gekapt. De reden? Een kleine parasiet, genaamd "de letterzetter", die zich te goed doet aan fijnsparren. "Om de verspreiding van de letterzetter zo sterk mogelijk te vermijden, wordt er veel gekapt", zegt Jan Seynaeve van Bosgroep de Zuiderkempen in "De ochtend" op Radio 1. Dat moet relatief snel gebeuren, want de boom sterft snel af. "Als de boom dood is, is die bijna niets meer waard."

Veel hout gekapt, en dus veel hout te koop

Er wordt veel hout gekapt, en dus is er ook veel hout te koop. En dat heeft gevolgen voor de prijs. "Doordat er zo veel hout gekapt is, is de houtmarkt verzadigd en stuikt de prijs in elkaar."

Doordat er zo veel hout gekapt is, is de houtmarkt verzadigd en stuikt de prijs in elkaar

Jan Seynaeve - Bosgroep de Zuiderkempen

Zo was Seynaeve vorige week op een openbare houtverkoop in Ravels. "30.000 kuub hout werd er te koop aangeboden, 75 procent daarvan is ingehouden geweest wegens te lage prijzen. De prijs ligt de helft lager dan normaal. Normaal krijgen we 30 à 35 euro per kuub, dit jaar 15 euro."

De prijs ligt de helft lager dan normaal 

Jan Seynhaeve - Bosgroep de Zuiderkempen

Het is overigens niet alleen een probleem in ons land, ook in bijvoorbeeld Duitsland, Zweden en Tsjechië zijn er miljoenen kuub hout gekapt. 

Waarvoor wordt dat hout nu gebruikt? "Een fijnspar kan men voor alles gebruiken: spaanplaten, energie, paletten, meubels, papier. Maar als de kwaliteit achteruitgaat, worden de toepassingen beperkter en beperkter." Als brandhout is de fijnspar dan weer niet zo interessant. "Het is geen duurzaam hout, verpulvert snel. En er zijn heel veel kleine takjes."

Herbekijk de reportage in "Het Journaal" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Wat zijn de gevolgen voor onze bossen?

Wat zijn nu de gevolgen voor onze bossen? "Er wordt veel fijnspar gekapt, omdat het dringend is. Maar ik denk dat er uiteindelijk minder gekapt zal worden, omdat er bijna niets meer verkocht wordt. Vooral de import heeft nu een grote impact op de prijs, en op het beheer van de komende maanden in Vlaanderen." 

Meest gelezen