Videospeler inladen...

Huisartsenwachtposten vestigen zich vaker dicht bij ziekenhuizen

Centrale huisartsenwachten vestigen zich steeds vaker dicht bij ziekenhuizen. Dat schrijft het Belang van Limburg naar aanleiding van de aanstaande opening van nieuwe huisartsenwachtposten in Sint-Truiden, Pelt en Genk. Op dit ogenblik zijn er in heel Vlaanderen al 12 centrale huisartsenwachtposten die verbonden zijn aan een ziekenhuis. En dat is een goede zaak, zegt minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open VLD).

Wie in het weekend een huisarts wil raadplegen, komt in Vlaanderen steeds vaker terecht in een centrale wachtpost waarin de huisartsen van verschillende gemeenten de krachten bundelen. 

Die wachtposten nestelen zich ook steeds vaker dicht bij ziekenhuizen. “Dat is zeker een goede zaak, maar het is niet overal mogelijk”, beseft minister Maggie De Block.  De minister moedigt het om twee redenen aan: om de spoeddiensten in de ziekenhuizen en de huisartsen zelf te ontlasten.

Voordelen

Door patiënten in de eerste lijn op te vangen in centrale huisartsenwachtposten, vlak bij ziekenhuizen, kunnen de dokters van wacht consultaties doen die niet op de spoedafdeling van een ziekenhuis moeten gebeuren. 

Door de wachtdiensten op één plek te centraliseren, moeten de huisartsen uit de omgeving in de weekends ook minder wachtdiensten voor hun rekening nemen. En dat maakt het beroep van huisarts aantrekkelijker, voert minister De Block aan. Doordat de wachtdiensten over meer artsen gespreid worden, zijn de shiften ook minder lang. 

Bijkomend voordeel: de centrale wachtdiensten zijn ook veiliger voor de huisartsen omdat ze altijd iemand in de buurt hebben, zoals de chauffeur die ze tot hun beschikking hebben. Ook voor de patiënten ziet de minister een belangrijk voordeel: door centrale wachtposten in te richten, weten patiënten gemakkelijker waar ze terecht kunnen. “Je hoeft niet te zoeken welke huisarts ook alweer van wacht is.”

Ilse Weeghmans van het Vlaams Patiëntenplatform zit op dezelfde lijn. "Als patiënt moet je niet langer zelf inschatten hoe ernstig iets is en of je al dan niet naar de spoedafdeling moet rijden. Dus in die zin is het heel handig voor de patiënt: je rijdt naar één duidelijke plaats en daar word je geholpen."

Dicht bij ziekenhuizen

Op twaalf plaatsen in Vlaanderen zijn de wachtposten al dicht bij een ziekenhuis gevestigd en dat gebeurt steeds vaker. Het verste daarin geëvolueerd is het AZ Sint-Jan in Brugge, zegt minister De Block.  “Daar hebben ze zelfs een gemeenschappelijke ingang.”

Bij een gewoon huisartsenbezoek wordt het ziekenhuis bijgevolg niet nodeloos belast. Maar als er bijvoorbeeld een röntgenfoto genomen moet worden, is het ziekenhuis toch vlakbij.

De minister beseft dat zulks niet overal mogelijk is. “We hebben veel ziekenhuizen in België, maar er zijn altijd gemeenten - vooral in Wallonië - waar geen ziekenhuis in de nabijheid is. Daar worden wel afspraken over gemaakt, zoals bijvoorbeeld ook in m’n eigen gemeente.  Daar hebben verschillende gemeenten afspraken gemaakt met ziekenhuizen als er toch een patiënt moet worden doorverwezen.”

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Vlaams Patiëntenplatform reageert positief op de wachtposten:

Videospeler inladen...

Meest gelezen