Kandidaat-voorzitter Joachim Coens (CD&V): "Expertenregering is alternatief als regeringsvorming niet vooruitgaat"

Als de politieke partijen er tegen Sinterklaas niet in slagen een nieuwe federale regering te vormen, pleit Joachim Coens voor een expertenregering met een beperkt programma. Voor de kandidaat-voorzitter van CD&V is zo'n zakenregering een alternatief om de politieke stilstand op federaal vlak te doorbreken.

"Het heeft nu lang genoeg geduurd", zegt Joachim Coens aan hln.be en hij herhaalt dit in een reactie aan VRT NWS. "Als de politieke partijen onbekwaam zijn om samen een regering te vormen, laat het dan over aan anderen. En vorm snel een regering van experten. Een zakenkabinet.” 

Joachim Coens is nu burgemeester van Damme en havenbaas in Zeebrugge. Hij is een van de zeven kandidaten om Wouter Beke op te volgen als CD&V-voorzitter.

Als het de partijen niet meer lukt, dan moeten anderen het maar doen.

Joachim Coens, kandidaat-CD&V-voorzitter

“De vorige regering stelde voor 2020 een begrotingstekort van 1 miljard in het vooruitzicht. Het dreigt 12 miljard te worden. Dat is niet ernstig meer", zegt Coens.

"Welke burger, welk bedrijf wil zijn lot nog in handen leggen van mensen die weigeren om te beslissen, om samen te werken? Dit land heeft een regering nodig. En een begroting die naam waardig. Als het de partijen niet meer lukt, dan moeten anderen het maar doen."

Tegen januari

Als de politici er tegen begin volgende maand niet uit raken, wil Coens tegen begin volgend jaar een zakenkabinet, een expertenregering. Die regering zou zich moeten bezighouden met de begroting, de sociale zekerheid en een aantal fiscale maatregelen. En een eventuele staatshervorming kan volgens hem parallel tussen de gewesten worden  besproken.

Coens spiegelt zich aan Italië, waar Mario Monti in 2011 ook zo'n zakenkabinet op de been bracht.

Beluister hier een korte toelichting van Joachim Coens: 

Meest gelezen