Saudische kroonprins wil beursgang staatsoliebedrijf voortzetten

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft besloten de megabeursgang van staatsoliebedrijf Saudi Aramco voort te zetten. Dat deed hij vrijdag tijdens een vergadering. Naar verwachting wordt de stap zondag bekendgemaakt.

Wereldwijd wordt al heel lang op de megabeursgang gewacht. Eerder dacht iedereen dat de Saudi's de stap vorige maand al zouden aankondigen. Maar dat gebeurde toen niet, wellicht na de droneaanval op enkele Saudische olie-installaties in september. Zorgen bij investeerders over de gevolgen daarvan moesten worden weggenomen.

Bin Salman meent nu dat er genoeg steun is van lokale investeerders voor de beursgang. Die leunt naar verwachting sterk op geld uit eigen land. Bij de beursgang brengt Aramco waarschijnlijk een belang van 1 tot 2 procent naar de beurs in de Saudische hoofdstad Riyad, om later een internationale notering toe te voegen. Daarbij wordt het bedrijf mogelijk gewaardeerd op zo'n 1.500 miljard tot 2.000 miljard dollar, waarmee het concern meteen het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld zou worden.

AFP or licensors
Planet Labs Inc

Meest gelezen