Videospeler inladen...

Tienduizenden Pakistaanse islamisten eisen ontslag van de regering, vrouwen zijn niet toegelaten

Vandaag zijn tienduizenden aanhangers van de extremistische moslimbeweging Jamiat Ulema-e-Islam op straat gekomen in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Ze geven premier Imran Khan tot zondag om op te stappen. Opvallend is dat er enkel mannen betogen. Ook vrouwelijke journalisten worden niet geduld in de buurt van de betogers. 

De voorbije dagen is een massa aanhangers van de Jamiat Ulema-e Islam na een lange mars aangekomen in Islamabad. Daar heerst nu een gespannen sfeer. De overheid heeft de omgeving van regeringsgebouwen geblokkeerd met containers en heeft extra oproerpolitie opgetrommeld om te verhinderen dat die bestormd zouden worden. (Lees verder onder de foto).

Moslimleider Maulana Fazlur Rehman is bekend van erg omstreden uitspraken over vrouwenrechten.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Het protest is een initiatief van de Jamiat Ulema-e Islam, een van de grootste fundamentalistische partijen in Pakistan. De radicale topman Maulana Fazlur Rehman heeft premier Imran Khan tot zondag de tijd gegeven om op te stappen. Het is niet duidelijk wat er gebeurt als de premier dat niet doet, maar de islamisten laten verstaan dat ze dan de "Rode Zone" zullen bestormen. Daar liggen de ambtswoning van de premier, het parlement, ministeries en buitenlandse ambassades. 

De voormalige cricketster Imran Khan is slechts 18 maanden aan de macht na zijn opvallende verkiezingsoverwinning. Die wordt echter niet erkend door extremistische moslims, maar tegelijk is er ook ongenoegen onder de bevolking. Veel beloften zijn niet uitgevoerd en de economische neergang laat zich steeds verder voelen bij de Pakistanen.

"Vrouwen moeten thuisblijven en bidden"

Opvallend is dat er geen enkele vrouw onder de betogers is. De Jamiat zegt dat wel dat ze vrouwen niet verboden heeft om deel te nemen, in de praktijk is dat wel duidelijk. Ook vrouwelijke journalisten die de mars volgden, zijn verjaagd en werden bedreigd. (Lees verder onder de foto).

De aanhangers van Maulana Fazlur Rehman lieten tijdens hun mars naar Islamabad geen vrouwen toe.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De Jamiat Ulema-e Islam is de kern van een brede alliantie van islamitische partijen in Pakistan. In het verleden heeft die zich gekant tegen wetten die de "eremoorden" op vrouwen aan banden willen leggen, tegen wetten die vrouwen beschermen en tegen maatregelen om kinderhuwelijken aan banden te leggen. 

De dreiging om zondag "chaos" te organiseren in Pakistan, komt bovenop een bredere protestbeweging, niet enkel van grotere oppositiepartijen, maar ook van zakenlui en werknemers. Zo was ook Shahbaz Sharif aanwezig bij een grote betoging. Sharif is de leider van de tweede partij van het land, de PML-N, en de broer van de gevangen gezette ex-premier Nawaz Sharif. Oorzaak van dat ongenoegen zijn nieuwe belastingen die een voorwaarde waren voor een noodkrediet van zes miljard dollar dat Pakistan onlangs heeft gekregen van het Internationaal Muntfonds.

Het almachtige leger heeft zich "neutraal" verklaard in de kwestie, maar zegt dat ze "geen partijen, maar wel de democratisch verkozen regering" steunt. Algemeen wordt aangenomen dat de generaals vorig jaar geholpen hebben om Imran Khan de verkiezingen te laten winnen, maar de geschiedenis van Pakistan leert dat ze hem even snel weer kunnen laten vallen als hen dat uitkomt.

Bekijk hier beelden van het protest:

Videospeler inladen...

Meest gelezen