Videospeler inladen...

Zaterdag in Hongkong: voor het 22e weekend op rij betogers, vlaggen, traangas en pepperspray

In de autonome regio Hongkong in Zuid-China is het opnieuw tot een treffen gekomen tussen duizenden betogers en de politie. Het protest tegen de Chinese inmenging blijft duren en er is geen spoor van een oplossing in zicht.

De politie had geen toestemming gegeven voor de politieke bijeenkomst in Victoria Park op Hong Kong Island, traditioneel het startpunt voor politiek protest in de voormalige Britse kroonkolonie. Voor de 22e zaterdag op rij waren er opnieuw duizenden in het zwart geklede betogers bijeengekomen. Ook nu weer wapperden er Britse en Amerikaanse vlaggen of symbolen van het Britse koloniale bestuur. (Lees verder onder de foto).

Er hangen weer wolken van traangas in de straten van Causeway Bay nabij Victoria Park.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De politie was erg snel met het inzetten van traangasgranaten, waarop de duizenden betogers zich verspreidden in de omliggende straten van de wijk Causeway Bay om het protest voort te zetten. Ook daar hangen wolken van traangas in de lucht. 

De ordediensten willen vooral vermijden dat de betogers opnieuw de zaken- en bestuurswijk in Central meer ten westen zouden platleggen, zoals in het verleden al vaak gebeurd is. 

Intussen hebben betogers wel de ruiten uitgegooid van het lokale kantoor van het officiële Chinese persbureau Xinhua. Het zou de eerste keer zijn dat het gebouw van Xinhua in Hongkong wordt aangevallen. Andere Chinese gebouwen zoals de vertegenwoordiging van Peking in Hongkong zijn eerder al wel aangevallen. 

5 maanden patstelling en recessie

Sinds juni wordt er nu elk weekend -en soms ook in de week- betoogd tegen de inmenging van het Chinese communistische regime in Hongkong. Bij de overdracht van Hongkong door Groot-Brittannië aan China was afgesproken dat het politieke en economische model 50 jaar lang behouden zou blijven. In de praktijk probeert China vooral de laatste jaren de autonomie van Hongkong uit te hollen. De beruchte wet die uitleveringen van verdachten aan China mogelijk maakte -maar inmiddels is afgevoerd- was de druppel die de emmer deed overlopen. (Lees verder onder de foto).

Sinds kort is het verboden om maskers te dragen in Hongkong, maar de betogers trekken zich daar niets van aan.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Probleem is dat het protest -meestal vreedzaam, maar vaak ook gewelddadig- niet leidt tot onderhandelingen of toegevingen door de lokale regering van Hongkong. Die geniet geen of weinig vertrouwen van de inwoners, maar krijgt ook geen ruimte van Peking om toegevingen te doen aan de betogers. Anderzijds treedt de politie vaak erg hardhandig op, maar is het Chinese leger ondanks de opgevoerde aanwezigheid in de regio tot nu toe niet tussenbeide gekomen. 

Enkele dagen geleden raakte bekend dat Hongkong officieel in een recessie beland is. De economie -en dan vooral het toerisme- heeft zwaar te lijden onder de aanhoudende protesten, zeker nu veel Chinezen, maar ook westerlingen en toeristen uit andere Aziatische landen, de regio mijden.

Bekijk hier beelden van het protest uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen