Videospeler inladen...

Antigifcentrum waarschuwt: "Niet alle pompoenen zijn eetbaar, giftige pompoenen maken je ziek"

Nu Halloween voorbij is, verdwijnen veel pompoenen die als decoratie gediend hebben in de soep. Het antigifcentrum waarschuwt dat niet alle pompoenen eetbaar zijn. Sierpompoenen zijn giftig en die eet je dus best niet op. Ook bij pompoenen van eigen kweek kunnen er problemen zijn. 

Wie pompoenen koopt in de supermarkt of de groentewinkel kan gerust zijn, die zijn eetbaar. Oneetbare sierpompoenen zijn te herkennen aan hun keiharde schil, gebrek aan vruchtvlees en bittere smaak. Je zult niet zo snel in de verleiding komen om ze op te eten.

Ook met zaden uit de winkel zou niets aan de hand mogen zijn. Maar wie zaden gebruikt van zelf geteelde pompoenen uit de moestuin, kijkt best uit. Want door toevallige kruisbestuiving kunnen die zaden een pompoen opleveren die gekruist is met een andere pompoensoort die niet geschikt is om op te eten.

"Je kunt het niet altijd zien", zegt Patrick De Cock van het Antigifcentrum. "Het beste wat je kunt doen is proeven van de rauwe pompoen. Als hij zeer bitter smaakt en een beetje irriteert in de mond, spuw je hem best meteen uit. Dan mag je hem zeker niet opeten."

Buikpijn, braken, diarree

Wie toch van een giftige pompoen eet, kan last krijgen van hevige buikpijn, braken en soms bloederige diarree. Dat kan leiden tot uitdrogingsverschijnselen. Ook duizeligheid, hartkloppingen en veel speeksel in de mond zijn symptomen. Als je hiermee te maken krijgt, raadpleeg je best een arts. 

Het Antigifcentrum krijgt elk jaar tussen de 30 en 50 oproepen binnen van mensen die ernstig ziek zijn na het eten van giftige pompoenen. 

Voor wie zelf pompoenen kweekt, heeft het Antigifcentrum volgende preventietips: gebruik geen pompoenachtigen die in de tuin spontaan ontkiemen of hergebruik geen zaden uit zelf gekweekte pompoenen. 

Herbekijk de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen