Videospeler inladen...

Britse ex-parlementsvoorzitter John Bercow "eindigt" op de brandstapel

Een metershoge kartonnen pop van John Bercow, de politicus die eind oktober stopte als parlementsvoorzitter van het Verenigd Koninkrijk, is dit weekend op de brandstapel beland. 

Elk jaar wordt in het Zuid-Engelse Edenbridge een vreugdevuur gestookt met een reuzenpop van een figuur die in het voorbije jaar in min of meerdere mate onder vuur kwam te liggen. President Donald Trump, filmproducent Harvey Weinstein, voetballer Wayne Rooney en ex-FIFA-voorzitter Sepp Blatter zijn enkelen van zijn illustere voorgangers.

Bercow zal bekend blijven van het krachtige “Order, order” waarmee hij het Britse parlement tot kalmte dwong, vooral tijdens de vele, woelige brexitdebatten. 

Het feest vindt zijn oorsprong in de herdenkingen van Guy Fawkes Night, een gebeurtenis van 5 november 1605.  Guy Fawkes, een toenmalige anarchist, ondernam een poging om het parlementsgebouw in brand te steken. Bij de herdenkingen gaat een stropop, de Guy Fawkes-figuur, in vlammen op.

De historische fakkeltocht van de Edenbridge Bonfire Society, die in 1928 is opgericht, bestaat sinds een twintigtal jaar in de huidige vorm. Daarbij hoort een popverbranding van een personage dat het voorbije jaar is opgevoerd door de Britse schandaalpers.

Videospeler inladen...

Meest gelezen