Een Britse installatie voor de winning van schaliegas in het noorden van Engeland.

Britse regering verbiedt "fracking" van schaliegas tot er meer duidelijkheid is over risico's

In Groot-Brittannië kan er voorlopig geen schaliegas meer gewonnen worden. De Britse regering wil eerst meer duidelijkheid over de gevaren alvorens dat opnieuw toe te laten. In de praktijk waren de boringen al stopgezet na een aardbeving in Lancashire in de zomer.

Minister van Bedrijven en Energie Andrea Leadsom kondigde het tijdelijke moratorium aan op de omroep BBC. Het verbod geldt "tot de industrie schokken kan voorspellen en beperken", aldus de minister. Wel blijft ze geloven in schaliegas en -olie die "een grote opportuniteit blijven". 

Aanleiding voor de beslissing is een aardbeving met een magnitude van 2.9 nabij een boorinstallatie van het bedrijf Cuadrilla in Lancashire in augustus. Daarop had het bedrijf zelf de werking op de site stopgezet. 

De publieke regulator voor olie en gas OGA had daarop een onderzoek ingesteld en volgens die instelling "is het niet mogelijk om de kansen en de omvang van aardbevingen veroorzaakt door fracking in te schatten". Op basis van dat rapport heeft de regering dus fracking voorlopig verboden.

De oppositie van socialisten, liberaaldemocraten en groenen is niet onder de indruk en stelt dat het gaat om een "verkiezingsstunt" van de regering van premier Boris Johnson. Die partijen eisen een permanent verbod. In Schotland en Wales hebben de regionale regeringen fracking al eerder verboden.

"Fracking" naar schaliegas?

"Fracking" of kraken in het Nederlands is een relatief recente manier om zogenoemd schaliegas of -olie uit de ondergrond naar boven te krijgen. Volstaat het bij gewone olie- of gaswinning om een gat in de grond te boren waardoor die fossiele stoffen door de druk vanzelf naar boven spuiten, dan werkt fracking in omgekeerde richting.

Via boorgaten wordt een mengsel van water, zand en chemische stoffen onder hoge druk in de ondergrond gepompt waardoor kleine deeltjes olie en gas uit gesteenten worden vrijgemaakt en naar de oppervlakte kunnen komen. Daardoor wordt de exploitatie mogelijk van olie en gas die in gesteenten in de ondergrond opgeslagen zitten. Het gaat daarbij om grote hoeveelheden: zo zijn de Verenigde Staten de voorbije jaren opnieuw de grootste uitvoerder van olie geworden, dankzij schaliegas. 

De nadelen zijn echter ook groot: zo is fracking veel duurder dan gewone olie- en gaswinning, zijn die ingepompte chemicaliën erg gevaarlijk en kunnen ze grondwater aantasten en kan fracking de bodem zodanig verstoren dat er aardbevingen optreden. Milieuorganisaties zijn dan ook erg gekant tegen deze winning en stellen dat fossiele brandstoffen hoe dan ook beter zouden blijven waar ze zitten, in de grond dus. 

Meest gelezen