Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Euroscepticus Nigel Farage is geen kandidaat bij komende Britse verkiezingen

Nigel Farage, het kopstuk van de Brexitpartij en van de vroegere UKIP, zal geen kandidaat zijn bij de Britse verkiezingen van 12 december. Naar eigen zeggen kan hij beter de kandidaten van zijn partij ondersteunen dan zelf op te komen.

De 55-jarige Farage - berucht door zijn optredens in het Europees Parlement - gooit dus de handdoek in de ring van Westminster nog voor de strijd begonnen is. Aan de Britse omroep BBC vertelde hij vanochtend dat hij hard heeft nagedacht, maar dat het beter is dat hij vanuit de achterlijn de kandidaten van zijn nieuwe Brexitpartij steunt dan zelf deel te nemen. 

Ik wil niet mijn hele leven in de politiek zitten

Nigel Farage

De Brexitpartij werd nauwelijks een half jaar geleden opgericht en haalde bij de Europese verkiezingen meer Britse zetels dan gelijk welke andere partij uit het Verenigd Koninkrijk. Farage zelf zit overigens al 20 jaar in het Europees Parlement, naar eigen zeggen om die instelling te ondermijnen.

Toch zijn er mogelijk andere motieven: zo heeft Farage in het verleden al zeven keer deelgenomen aan Britse verkiezingen, maar raakte hij niet verkozen. Mogelijk wil hij dat scenario opnieuw vermijden, want in het Britse kiessysteem is het niet gemakkelijk om als nieuwe partij door te breken. 

Geen vriendjes met Boris Johnson

Zijn zowel Farage als huidig Conservatief premier Boris Johnson gekant tegen lidmaatschap van de Europese Unie, dan houdt de vriendschap daar wel op. Zo lijkt het niet waarschijnlijk dat de Brexitpartij van Farage kiesakkoorden gaat sluiten om Boris Johnson aan de macht te houden, zoals eerst gesuggereerd werd.

Volgens Farage is het brexitakkoord dat premier Johnson vorige maand sloot met Europa "erger dan als we in de EU blijven". "Als Boris Johnson een echte brexit zou willen, zouden we niet in deze verkiezing tegen hem moeten vechten", luidt het bij de meest bekende Britse euroscepticus. 

Vrijdag liet premier Johnson ook verstaan dat hij geen verkiezingspact met de Brexitpartij van Farage wil. "Zaken doen met gelijk welke andere partij houdt het risico in dat (de socialist, nvdr.) Jeremy Corbyn premier zou worden", aldus nog Johnson. Een verkiezingspact zou betekenen dat een bepaalde partij in een kiesdistrict niet opkomt om de zetel te laten aan een lid van een andere partij.

Meest gelezen