Videospeler inladen...

Franse zangeres en actrice Marie Laforêt (80) is overleden

De Franse zangeres en actrice Marie Laforêt is gisteren overleden in Genolier in Zwitserland waar ze woonde. Ze was 80 jaar. Dat meldt haar familie. In totaal verkocht ze meer dan 35 miljoen platen en speelde ze in 35 films. 

Lafôret debuteerde als zangeres met de single "Vendanges de l'amour" in 1963. Ze had toen al in een paar films gespeeld, zoals in "Plein soleil" aan de zijde van acteur Alain Delon en in "La fille aux yeux d'or" van regisseur Jean-Gabriel Albicocco, haar latere echtgenoot. "La fille aux yeux d'or" (het meisje met de gouden ogen) bleef aan haar kleven als bijnaam. 

Marie Laforêt en de Franse zanger Charles Aznavour op het filmfestival van Cannes in 1963.
AFP or licensors

Na "Vendanges de l'amour" volgden de singles elkaar snel op. Het waren vooral charmante liedjes, zoals "Viens sur la montagne", "La tendresse" en "Ivan, Boris et moi". Ze dweepte even met wereldmuziek, maar zocht in 1973 opnieuw aansluiting bij haar eerste successen met "Viens, viens". Met haar song "Il a neigé sur Yesterday" uit 1977 scoorde ze ook buiten de Franse landsgrenzen een bescheiden hit. Het lied was een hommage aan de Beatles. 

Ze bleef tot op hoge leeftijd acteren en zingen. In 2005 ging ze nog op tournee. Twee jaar later moest ze alle optredens staken wegens gezondheidsproblemen.

Laforêt was ook een kunstliefhebber. Toen ze in Zwitserland ging wonen, opende ze er een kunstgalerij. Ze schreef ook boeken. Ze trouwde vijf keer en laat drie kinderen achter. 

Twee van haar nummers werden gecoverd in het Nederlands. Liesbeth List zong "Zonder liefde", een cover van "La tendresse" en Thérèse Steinmetz "De kinderen van het dorp", een cover van "Ivan, Boris et moi".

Bekijk hier de beelden van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Een foto uit 2005 van Marie Laforêt. Ze dankt het publiek na haar show "Marie zingt Laforêt" in Parijs.
AFP or licensors

Meest gelezen