Geen grote feesten meer in huurwoningen Airbnb na schietpartij Halloween

Verhuurplatform Airbnb verbiedt het huren en verhuren van "feesthuizen" en doet extra inspanningen om niet-toegestane feestjes te beperken. Dat heeft topman Brian Chesky zaterdag aangekondigd na een drama op een Halloweenfeest, in de Amerikaanse staat Californië.

Donderdagavond kwamen bij een schietpartij vijf mensen om het leven in Orinda, nabij San Francisco. Verschillende anderen raakten gewond. Het incident deed zich voor in een huis dat werd verhuurd via Airbnb. Dat was geboekt voor een kleine groep mensen, maar werd later op Instagram voorgesteld als "feestlocatie".

Meer dan honderd mensen waren uiteindelijk aanwezig. Het is onduidelijk hoe de situatie geëscaleerd is. Alle slachtoffers waren jonger dan 30 jaar. De verhuurder had geen toestemming gegeven voor een feest en was ook niet op de hoogte. Airbnb neemt nu extra maatregelen, kondigde topman Brian Chesky aan op Twitter.  

"Wat er donderdagavond gebeurd is, is verschrikkelijk. Vanaf vandaag verbieden we "feesthuizen" en verdubbelen we onze inspanningen om niet toegestane feestjes te bestrijden en om misbruik van verhuurder en gast tegen te gaan, zoals het misbruik dat leidde tot de vreselijke gebeurtenissen in Orinda."

Om dat te doen, zal Airbnb onder meer de "handmatige screening" van reserveringen met een hoog risico verhogen. Verder zal het bedrijf een team oprichten dat snel kan ingrijpen wanneer er problemen zijn en zal het sancties opleggen aan gebruikers die de regels rond feestjes niet naleven.

"Het journaal" sprak met een Airbnb-verhuurder, bekijk hier het verslag: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen