Videospeler inladen...

Grieken brengen duizenden migranten en vluchtelingen van de eilanden naar het vasteland

De Griekse overheid blijft ook dit weekend vluchtelingen en migranten overbrengen van de eilanden naar het vasteland. Gisteren hebben ze er 415 overgeplaatst, vandaag volgen er nog eens 380. Volgens persagentschap AP zullen er de komende twee weken op die manier 5.000 mensen worden overgevaren.

De regering wil zo wat druk van de eilanden halen. De kampen daar zijn nu overbevolkt. In totaal zitten er meer dan 35.000 migranten, veel meer dan er opvangplaatsen zijn. In het vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos bijvoorbeeld is de situatie onhoudbaar: daar zitten 15.000 mensen opeengepakt, terwijl het kamp oorspronkelijk voor 3.000 voorzien was.

Marineschepen en hotels

De migranten worden overgeplaatst met marineschepen die normaal gebruikt worden om legertanks te verschepen. De regering probeert hen netjes te verdelen over de verschillende regios waar nog niet veel vluchtelingen zitten. Ze worden ondergebracht in hotels. Daar is plaats, nu het toeristisch seizoen is afgelopen.

Strengere asielwet

Deze week keurde het Griekse parlement een nieuwe en strengere asielwet goed. Daarmee wil de nieuwe centrumrechtse regering de lopende asieldossiers sneller afhandelen. Nu is er een achterstand van zo'n 80.000 dossiers. Vooral de beroepsprocedure wordt moeilijker: om in beroep te kunnen gaan tegen een eerste negatieve beslissing zullen de asielzoekers documenten moeten kunnen voorleggen en een advocaat in de arm nemen. Als de procedure minder tijd in beslag neemt, zouden de afgewezen asielzoekers ook sneller kunnen worden teruggestuurd naar Turkije of naar hun eerste land van herkomst.  

Kwakkelende EU-Turkije-deal

De verhuis van grote groepen migranten en vluchtelingen van de eilanden naar het vasteland, nog tijdens hun procedure, strookt niet met de afspraken van de deal die de EU met Turkije sloot in maart 2016. Volgens dat akkoord moesten de asielzoekers hun procedure juist uitzitten op de Griekse eilanden  - zonder mogelijkheid om door te reizen naar het vasteland en met de bedoeling hen snel weer op de boot rechtsomkeert te kunnen zetten.

In de praktijk zijn er sindsdien nog maar zo'n 2.000 mensen naar Turkije teruggestuurd op basis van de EU-Turkije-deal. En dit jaar alleen al kwamen er meer dan 43.000 aan op de eilanden. De EU-Turkije-deal heeft de massale instroom van 2015 weliswaar sterk afgeremd, maar op andere punten hapert en kwakkelt het akkoord. 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen