Videospeler inladen...

Werkzaamheden aan station Brussel-Zuid zitten voor op schema, vanmorgen eerste test voor nieuwe systeem

De moderniseringswerkzaamheden aan de seininrichting van het station Brussel-Zuid schieten goed op. Ze zitten zelfs voor op schema: het was de bedoeling om dit weekend 90 wissels om te bouwen, maar er zijn er al 121 afgewerkt. De ochtendspits van vandaag wordt de eerste echte test voor het nieuwe systeem.

Het afgelopen en het volgende verlengde weekend wordt er hard gewerkt aan de seininrichting van het drukke station Brussel-Zuid: de seininrichting wordt er helemaal vernieuwd. Daardoor is de dienstregeling van de treinen die door Brussel rijden, tijdens beide weekends ingrijpend veranderd.

De werkzaamheden zijn tijdens het voorbije weekend alvast goed verlopen, zegt Infrabel. Van donderdagavond tot vanavond zijn tot 300 mensen non-stop bezig geweest met het ombouwen en daarna uitvoerig testen van tientallen wissels en seinen.

Computergestuurd

Het seinhuis van Brussel-Zuid is nu voor het eerst in zijn bestaan volledig computergestuurd in plaats van elektromechanisch. Het oude systeem was bijna een halve eeuw oud. De nieuwe technologie is ook belangrijk om later het Europese veiligheidssysteem ETCS te kunnen installeren.

"Het was de bedoeling om in dit eerste verlengde weekend van november 90 wissels en ook de 65 seinen om te bouwen", zegt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. "Op het einde van dit weekend zitten we aan 121 wissels. Ook alle seinen werden gemoderniseerd. Een enorme inspanning van alle betrokken mensen en dat in barre weersomstandigheden."

Echte test

De testen tijdens het weekend brachten naar verluidt kleine problemen aan het licht, maar die werden snel opgelost. De echte test volgt echter vanochtend, tijdens de ochtendspits . 

"Dit weekend hebben we maar met drie locomotieven getest, terwijl er morgenochtend tientallen locomotieven tegelijk het station Brussel-Zuid in- en uitrijden", legt woordvoerder Baeken uit. "Dat is natuurlijk de echte test." Hij voegt eraan toe dat Infrabel extra ploegen heeft voorzien om eventuele problemen meteen op te lossen.

Beluister de uitleg van Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken:

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen