Leren outfit van Olivia "You're the one that I want" Newton-John uit "Grease" voor honderdduizenden dollars geveild

Het leren jasje en de leren broek waarmee Olivia Newton-John in de musical "Grease" John Travolta (en miljoenen filmkijkers) versteld liet staan, is geveild voor maar liefst 405.700 dollar (362.000 euro). Meer dan het dubbele dan wat vooraf geschat werd. Ook voor andere items uit "Grease" en de verdere carrière van Olivia Newton-John werd heel wat geld neergeteld. De opbrengst gaat naar het goede doel.

Voor wie "Grease", de komische hitmusical uit 1978, niet zou kennen, een korte samenvatting. Het "brave" tienermeisje Sandy (Olivia Newton-John) en de "stoere" Danny (John Travolta) beleven een idyllische zomerromance, maar komen elkaar in september onverwachts tegen op school. Sandy blijft het kneusje, Danny moet zijn imago van "coole kerel" hoog houden. Heel wat misverstanden en poppy deuntjes later transformeert Sandy in een stoere dame -met leren outfit- en gaat Danny helemaal overstag.

"Grease" leverde tal van hits op, zoals "Summer nights", "Hopelessly devoted to you" en "Greased lightning", maar het bekendst is allicht het duet "You're the one that I want" op het einde, waarin Sandy zich in haar "coolste" outfit toont en Danny's ogen uit hun kassen rollen.

Het leren jasje en de bijpassende leren broek die Olivia Newton-John droeg werden iconisch. Het verhaal gaat dat de broek zo strak zat dat de kleermakers hem moesten dichtnaaien terwijl Newton-John hem al aanhad.

(tekst gaat voort onder de foto)

"Super om in de huid van mijn personage te kruipen"

Olivia Newton-John, inmiddels 71, heeft gisteren honderden items uit haar carrière laten veilen voor het goede doel. Topstukken waren het iconische leren jasje en de broek uit "Grease". Vooraf werd de waarde geschat op 200.000 dollar (ongeveer 179.000 euro), maar uiteindelijk gingen ze onder hamer voor meer dan het dubbele: 405.700 dollar (zowat 362.000 euro). Wie de koper is, is niet bekend.

"Het leren jasje was echt een superding om in de huid van mijn personage te kunnen kruipen", vertelde Newton-John enkele dagen geleden nog.

Er werden nog andere items uit "Grease" geveild. Zo werd een jasje van de "Pink Ladies" (de meidenclub waar Sandy in de film deel van uitmaakt, red), verkocht voor 50.000 dollar (zowat 44.600 euro). De roze jurk die de actrice naar de première van de musical in 1978 droeg, werd verkocht voor 18.750 dollar (ongeveer 16.750 euro).

(tekst gaat verder onder de foto's)

2019 Getty Images
AFP or licensors
AFP or licensors

Strijd tegen kanker

In totaal leverde de veiling 2,4 miljoen dollar (ruim 2,1 miljoen euro) op. En die gaan naar het Olivia Newton-John Cancer and Wellness Centre in Melbourne, Australië, waar de actrice vandaan komt. Olivia Newton-John kreeg in 1992 borstkanker en genas. Sindsdien zet ze zich in voor het onderzoek naar en de behandeling van kanker.

In 2017 maakte Newton-John bekend dat de borstkanker teruggekeerd was én uitgezaaid naar haar ruggengraat. Ze onthulde ook dat het al de derde keer was dat ze de diagnose kreeg. Ook in 2013 was de borstkanker teruggekeerd, maar die behandeling onderging ze in intieme kring. De ziekte bevindt zich intussen in stadium IV, wat niet zo'n gunstige vooruitzichten biedt.

"Ik heb er geen spijt van om afstand te doen van al die spullen", zei Olivia Newton-John voor de veiling. "Het zijn slechts spullen en ik probeer mij daar niet aan te hechten. Ik heb foto's en mooie herinneringen."

"You're the one that I want" - John Travolta en Olivia Newton-John

Meest gelezen