hdw

Pijnlijk: grote onderwijsstaking in Nederland gaat door ondanks akkoord met regering

In Nederland gaat de grote onderwijsstaking woensdag toch door. Dat heeft onderwijsvakbond AOb beslist. Nochtans had de directeur van die vakbond vrijdag een akkoord met de regering ondertekend, waarna de staking werd afgeblazen. Maar haar achterban was ontevreden over de eenmalige toezeggingen.

Pijnlijk. Zo kan je het best omschrijven wat er de afgelopen dagen is gebeurd bij de grote Nederlandse onderwijsvakbond AOb. Vrijdagavond trok de bond de oproep voor een landelijke staking in. Die staking stond gepland voor aanstaande woensdag en kwam er als protest tegen het lerarentekort in de Nederlandse basis- en middelbare scholen. 

De vakbondstop had vrijdag van de regering-Rutte te horen gekregen dat die 460 miljoen extra zou uittrekken voor het onderwijs, eenmalig. Die toezegging was genoeg voor AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen om de stakingsoproep in te trekken. 

Een heel gekke beslissing voor een vakbondsvoorzitter, want het principe van stakingen is dat de actie eerst plaatsvindt, om stoom af te laten en dat er daarna wordt onderhandeld tot er een akkoord is.

Ron Fresen, politiek verslaggever bij de Nederlandse omroep NOS spreekt op Twitter zelfs van een historische blunder:

Dat de vakbondsvoorzitter de stakingslogica niet gevolgd heeft, heeft haar dit weekend haar kop gekost. Haar achterban vindt dat een eenmalig bedrag geen oplossing is voor de grote problemen op de scholen.  Op sociale media is er ook veel kritiek te lezen op de démarche.

Na crisisberaad heeft Liesbeth Verheggen dit weekend ontslag genomen. Tegelijk gaat de onderwijsvakbond weten dat de staking woensdag wel degelijk doorgaat. De bond onderzoekt ook of het juridisch mogelijk is om de handtekening van Verheggen onder het akkoord weg te halen.

Meest gelezen