“De klaverknoop” van Paul Demets wint Jan Campertprijs voor poëzie

Dichter Paul Demets is de laureaat van de Jan Campertprijs voor poëzie, voor zijn bundel "De klaverknoop", met gedichten over de "verknooptheid" van de mens met anderen en met de wereld. Begin volgend jaar wordt de prijs uitgereikt.

Paul Demets is de winnaar van de Jan Campertprijs voor poëzie 2019. Hij wordt bekroond voor zijn bundel “De klaverknoop”, die ook al genomineerd was voor andere onderscheidingen, waaronder de Herman de Coninckprijs.

De gedichten in "De klaverknoop" gaan over de identiteit van een mens en hoe die wordt bepaald door de omgeving. Demets gaat op zoek naar “de verknooptheid van het ik” met familie, voorouders, huis en haard, maar ook met de samenleving en met het lot van inwijkelingen.

Volgens de jury is het "een spetterende bundel waarin elk beeld beladen en betekenisvol is, zonder dat deze poëzie ondoordringbaar wordt. Demets' grote verdienste is dat hij de taal weet te knopen zonder de lezer in te snoeren. Deze gedichten blijven zinderend hangen." Een voorbeeld:

De stoel heeft hij uit zijn hout gesneden. Ik heb hem
in mijn vingers. Ruik de tafel. Ik voel hoe hij toen
de leuning greep. De tik, de droge klap op mijn
schouders. Hij deed mij op eigen poten staan,

wortelen op tegels. Ik schuifel, vang heel zijn gewicht
terwijl hij nu verzonken zit. Zijn vingers die vertakken.
Zijn blik waar zij dagelijks op in hakte. Hij boog en brak.
Mijn hoofd leent zijn nerven. Zijn handen worden schors.

Wie haalt nu neer, hanteert de bijl? Dit huis kruipt in mijn botten.
De stoel die ooit weer boom zou worden, schilfert.
Zijn mond valt als geveld open als hij slaapt. De kamer bewaart
ons zwijgen. Traag groeien de wijzers terug naar elkaar.

Met geen stokken kan je een woord naar buiten krijgen.

Paul Demets (°1966) is dichter, poëzierecensent en docent. Hij kreeg eerder al de Prijs voor Letterkunde van de Provincie Oost-Vlaanderen voor zijn debuut “De papegaaienziekte” (1999) en de Herman de Coninckprijs voor “De bloedplek” (2012). De afgelopen vier jaar was Paul Demets ook plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen. Beluister hier een langer gesprek met Paul Demets.

In januari volgend jaar krijgt Paul Demets de Campertprijs in handen. Die  is goed voor 5.000 euro. Vorig jaar won de Vlaamse dichteres Annemarie Estor met "Niemandslandnacht".

De Jan Campertprijs is één van de grote poëzieprijzen in het Nederlandse taalgebied, naast de Herman de Coninckprijs en de Grote Poëzieprijs (voorheen VSB-prijs). Jan Campert, vader van schrijver Remco Campert, was dichter en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij overleed in het Duitse concentratiekamp Neuengamme.

Bekijk hier een reportage met Paul Demets n.a.v. de Herman de Coninckprijs voor "De bloedplek" (Cobra.be, 2012):

Videospeler inladen...

Meest gelezen