Videospeler inladen...

Hoe moeilijk is een alcohol­probleem overwinnen, zoals Ludo Van Campenhout probeert? "Geen verslaving zonder herval"

Hervallen hoort bij een verslaving en het is goed om daar open over te communiceren. Dat zegt medisch directeur van verslavingscentra De Sleutel An Van Duyse in "De wereld vandaag" naar aanleiding van het nieuws dat de Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) zich opnieuw laat behandelen wegens zijn alcoholverslaving.

Schepen van Sport, Diamant en Markten & Foren Ludo Van Campenhout (N-VA) van Antwerpen blijft met zijn alcoholverslaving worstelen. Na een verblijf in een ontwenningskliniek in 2012 en 2017 is hij opnieuw opgenomen om zijn drankprobleem aan te pakken.

Medisch directeur van verslavingscentra De Sleutel An Van Duyse lijkt niet verbaasd dat Van Campenhout blijft hervallen. "Er is eigenlijk geen verslaving zonder herval", zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Verslaving betekent dat je geen controle meer hebt over alcoholgebruik, daar waar de meeste mensen die drinken dat wel hebben."

Beluister het gesprek met An Van Duyse in "De wereld vandaag" en/of lees hieronder voort:

"Verslaving is een ziekte, het is belangrijk om dat te zeggen, waarbij het in de hersenen misloopt. Het beloningssysteem geraakt helemaal ontregeld door dagenlang of jarenlang gebruik van alcohol of drugs."

"Dat systeem is een belangrijk mechanisme dat instaat voor onze overleving. Het is een soort thermostaat die zegt dat je nu moet eten of dat je moet stoppen met eten. Het is ook erg gericht op genot en verzadiging die je ervaart." 

"Een verslaving ontwikkelt zich door veelvuldig en herhaaldelijk te drinken. Dat gebeurt niet na een paar keer, je moet "oefenen". Als je stopt of probeert te stoppen wanneer je verslaafd bent, kun je dat niet zomaar ongedaan maken. Het beloningssysteem blijft nog lange tijd ontregeld, bij sommige mensen zelfs levenslang."

Craving

"Bij een opname vinden we het belangrijk dat mensen leren ontdekken wanneer ze die craving krijgen. Dat is een toestand waarbij je een pathologische, ziekelijke drang krijgt om een product te gebruiken, in dit geval alcohol. Ook al weet je dat het slecht voor je is, die drang is te sterk. Craving is de handtekening van verslaving, je kan dat niet tegenhouden."

"De klassieke behandelingen zijn erop gericht om met die craving te leren omgaan. We gaan op zoek naar situaties die zo'n craving uitlokken en dan leren we om daar preventief mee om te gaan. Ofwel probeer je om risicosituaties zoveel mogelijk te vermijden, maar dat is niet altijd mogelijk. In andere situaties leer je om de craving zo laag mogelijk te houden en om die te doorstaan zonder eraan toe te geven."

"Er zijn een aantal risicoberoepen die meer gevaar op verslaving opleveren en politici vallen daaronder. Voor hen is netwerken, overleggen en aanwezig zijn in de openbaarheid erg belangrijk en die gelegenheden gaan vaak met alcohol gepaard."

Schaamte en stigma

Van Campenhout heeft altijd open over zijn alcoholprobleem gecommuniceerd en dat vindt Van Duyse een goede zaak. "Ik vind het positief dat mensen dit durven te uiten. Het is niet evident in de Belgische cultuur. Bij ons gaat het nog altijd met schaamte en stigma gepaard."

"In de VS komen mensen er ronduit voor uit dat ze een ex-alcoholist zijn. Mensen zijn er fier dat ze als geheelonthouder door het leven gaan. Denk aan president George Bush die dat ooit live heeft gezegd op de laatste dag van zijn presidentschap. Het zou bij ons best meer in die richting mogen."

Meest gelezen