Ben Weyts: "N-VA is altijd duidelijk geweest over wat we federaal willen, andere partijen moeten ook duidelijk zijn"

Vandaag weten we of de opdracht van de preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) over de vorming van een federale regering verlengd wordt of niet. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) schetst waar het voor de N-VA op neerkomt: "Wij willen een sociaal-economisch rechts beleid. Lukt dat niet, dan moet er gekeken worden naar het communautaire. Het kan niet dat wij op die twee vlakken nul op het rekest krijgen."

Vandaag, 162 dagen na de verkiezingen, trekken de preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) naar de koning om verslag uit te brengen van de opdracht waar ze een maand geleden aan begonnen. Ze moeten nagaan of er onderhandelingen kunnen starten voor een federale regering waar zowel de N-VA als de PS deel van uitmaken.

Een coalitie met N-VA, PS, SP.A, MR en Open VLD (paars-geel, red.) lijkt het meest voor de hand te liggen, maar het is wachten op het rapport om te weten of en welke vooruitgang de preformateurs geboekt hebben. In "De ochtend" op Radio 1 liet Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) nog niet veel in de kaarten kijken.

"Ik zat niet mee aan tafel, maar Bourgeois en Demotte hebben een heel zware opdracht gekregen. Ze moeten het onoverbrugbare proberen te overbruggen. En daarmee bedoel ik niet de kloof tussen de N-VA en de PS, maar die tussen Vlaanderen en Wallonië. Wallonië stemt links en linkser, Vlaanderen rechts, en dat moet je dan in een federaal beleid gieten."

"Dit is geen normale wereld"

"In een normale wereld zet je de twee winnaars of de twee grootste partijen langs beide zijden aan tafel om de regering te vormen, maar dit is geen normale wereld, dit is België", aldus Weyts. "De PS heeft een uitgesproken links sociaal-economisch programma, waarbij de sociale uitgaven verhogen. Maar we zitten met gaten in de begroting, iemand zal dat moeten betalen. Die iemand is de werkende mens, en die woont in Vlaanderen."

Als de PS wil kiezen voor een links sociaal-economisch beleid, moet zij dat kunnen, maar ze moet dat ook kunnen betalen. En dan kom je automatisch tot het institutionele.

Ben Weyts

"Als de PS die keuze wil maken, moet zij dat kunnen, maar ze moet dat ook kunnen betalen. En dan kom je automatisch tot het institutionele. Dan sta je voor de keuze: ofwel kies je voor een sociaal-economisch beleid via een paars-groene oplossing (socialisten, liberalen en groenen, zonder de N-VA, red), ofwel kies je voor deelstaten die elk hun eigen weg kunnen gaan, met hun eigen centen hun eigen beslissingen kunnen maken."

"N-VA is altijd duidelijk geweest, nu moeten de andere partijen dat ook zijn"

Of het institutionele op tafel lag bij de gesprekken die de preformateurs gevoerd hebben? Weyts zegt geen idee te hebben. Maar hij wil wel dat alle partijen hun kaarten op tafel leggen: willen ze een sociaal-economisch links beleid, of willen ze institutionele stappen zetten?

"Na 162 dagen kan je de N-VA moeilijk verwijten dat we geen open kaart spelen. We willen een sociaal-economisch rechts beleid, en als dat niet kan, moeten er stappen gezet worden op communautair vlak. Een van die twee moet voor ons in het federaal regeerakkoord zitten. Het kan niet dat wij op beide vlakken nul op het rekest krijgen."

De N-VA wil een sociaal-economisch rechts beleid, en als dat niet kan, moeten er stappen komen op communautair vlak. Een van die twee moet in het akkoord. Het kan niet dat wij op beide nul op het rekest krijgen.

Ben Weyts

Is de PS bereid om dat te doen? "Geen idee, ik kan alleen maar voor de N-VA spreken. Maar ik vind dat de andere partijen nu ook duidelijkheid moeten scheppen. We moeten erkennen dat er twee realiteiten zijn, daar zijn we echt bij gebaat."

Betekent dat dan dat paars-geel, de meest voor de hand liggende optie, minder waarschijnlijk wordt? Met andere woorden: bereidt de N-VA zich voor op een federale oppositiekuur? "Wij zijn en blijven heel constructief. En of de opdracht van de preformateurs verlengd zal worden? Ik ga niet vooruitlopen op een rapport waarvan ik de inhoud niet ken."

Bekijk het volledige gesprek met Ben Weyts In "De ochtend":

Videospeler inladen...

Meest gelezen