AFP or licensors

Braziliaanse president Bolsonaro over olievervuiling op stranden: "Het ergste moet nog komen"

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zijn landgenoten gewaarschuwd voor de olievervuiling die al maanden de Braziliaanse stranden treft. "Het ergste moet nog komen", zei Bolsonaro op tv.

Drie maanden geleden werd zo'n 700 km ten oosten van de Braziliaanse kust een enorme olievlek opgemerkt. Het lek zou al gebeurd zijn eind juli. Sindsdien zijn al meer dan 200 stranden vervuild geraakt door de olie, wat overeenkomt met meer dan 2.000 kilometer kustlijn. 

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei gisteren op tv dat "het ergste nog moet komen". "De olie die al aangespoeld is, hebben we opgeruimd, maar dat is nog maar een fractie van de totale hoeveelheid", aldus Bolsonaro. Er is al meer dan 2.000 ton smurrie opgeruimd uit de zee en vanop de stranden.

Kritiek op de regering

Dit statement van de president komt temidden van kritiek op de passieve houding van de overheid op de ramp. Unieke koraalriffen en de plaatselijke fauna lijden onder de olieramp. Ook een reservaat van bultrugwalvissen is getroffen. 

Activisten en burgers eisen dat de regering meer doet om de milieuschade te beperken. Ze leggen de link met de lakse houding tegenover de bosbranden in het Amazonewoud, een andere milieuramp in Brazilië. Duizenden vrijwilligers helpen intussen zelf om de olie op te ruimen. Dat is extra moeilijk, omdat de olie niet op het water drijft en dus niet makkelijk in kaart kan gebracht worden.

Waar komt de olie vandaan?

Volgens onderzoek van de universiteit van Bahia in Brazilië vertoont de gelekte olie sterke gelijkenissen met olie uit Venezuela. Het ministerie van Milieu in Brazilië volgt de redenering van de onderzoekers, maar stelt dat de Venezolaanse staat daarom niet per se verantwoordelijk is. Er worden ondertussen ook tests uitgevoerd in de Verenigde Staten, Frankrijk en Noorwegen. Venezuela ontkent dat de olie afkomstig zou zijn uit hun land.

(Lees voort onder de foto.)

Vrijwilligers ruimen het strand op in Coba de Santo Agostinho, 21 oktober 2019.
AFP or licensors

Wie is er verantwoordelijk?

Eerder zei de president al dat het over een criminele daad zou kunnen gaan. Hij wees een Grieks bedrijf aan als schuldige. Volgens de Braziliaanse politie zou een tanker van het Griekse bedrijf Delta Tankers ltd de Venezolaanse olie vervoerd hebben naar Maleisië. De tanker zou het enige schip zijn dat rond de tijd van het lek in de buurt was.

Dat bedrijf ontkent dat het verantwoordelijk is voor de vervuiling. In een persbericht heeft het bekend gemaakt dat er geen enkel bewijs is gevonden op camerabeelden of sensoren aanwezig op het schip, dat de tanker gestopt zou zijn, dat er een lek was geweest of een mislukte olietransfer met een ander schip. De tanker zou ook niet van zijn koers zijn afgeweken, en de volledige lading olie afgezet hebben op zijn bestemming in Maleisië.

Meest gelezen