Flightradar24

De laatste vlucht: piloten "tekenen" Boeing 747 in de lucht

Een kunstwerk in de lucht, dat had de Israëlische luchtvaart­maatschappij El Al in petto als eerbetoon voor het afscheid van de Boeing 747. Gisteren vloog de maatschappij voor het laatst met het beroemde toestel. Kort voor de landing "tekenden" de piloten de contouren van de 747 in de lucht.  

Gedurende 48 jaar had de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al Boeing 747-modellen in haar vloot. Ze vervangt die toestellen nu door de Boeing 787-9 Dreamliner. Gisteren vloog El Al voor de allerlaatste keer met een 747. Het toestel, een Boeing 747-400, met vluchtnummer LY1747, was opgestegen in Rome, in Italië, en had als eindbestemming Tel Aviv, in Israel.

Voor de laatste vlucht had de bemanning van El Al zich uitgedost in de oranje uniformen van weleer. Maar dat was niet het enige eerbetoon aan de Boeing 747. De piloten hadden ook een staaltje luchtkunst in petto: ze wilden aan het einde van de vlucht de contouren van hun toestel in de lucht tekenen.

(tekst gaat voort onder de Facebook-post)

30.000 km²

De piloten begonnen aan hun luchttekening toen het vliegtuig boven het zuiden van Cyprus vloog. Ze hadden ongeveer 1 uur en 45 minuten nodig om het plaatje rond te maken. En dat het niet om iets onbenulligs ging, mag wel blijken: de luchttekening was in totaal net geen 30.000 km² groot.

Het staaltje luchtkunst was rechtstreeks te volgen op Flightradar24, een Zweedse instantie die in real time (rechtstreeks, red.) alle informatie toont over de commerciële vliegtuigen die op dat moment wereldwijd in de lucht hangen.

In de onderstaande tweet van Flightradar24 kan je in een filmpje bekijken hoe de piloten hun vliegtuig in de lucht hebben getekend:

Boeing 747, "Queen of the skies"

De Boeing 747, met als bijnaam "Queen of the Skies", is een van de meest bekende en herkenbare vliegtuigen. Tot de introductie van de Airbus A380 in 2007 was het het grootste passagiersvliegtuig ter wereld.

El Al vloog sinds 1971 met de Boeing 747. Voor Israël heeft het toestel een grote symboliek. In 1991 werden meerdere 747's ingezet om iets meer dan 1.000 Joodse vluchtelingen over te brengen naar Israël in 36 uur tijd. Dat maakte deel uit van een geheime militaire operatie (Operatie Solomon, red) waarbij in totaal 15.000 Ethiopische Joden overgevlogen werden.

El Al wil de vloot moderniseren en nam eerder dit jaar ook al afscheid van de Boeing 767.

Meest gelezen