BELGA/JANSENS

De parachutemoord, het proces waarover iedereen een mening had: waar ging het nu weer over? 

Weinig processen hebben zoveel reactie uitgelokt als dat van de parachutemoord. Mensen kwamen op straat, advocaten kregen doodsbedreigingen en zowat iedereen had wel een mening over de zaak. Nu, negen jaar later, komt ze weer in de aandacht nu de dader, Els Clottemans, heeft gevraagd om de gevangenis overdag te verlaten. Maar waar draaide de zaak precies om? 

Waar ging die zaak weer over?

18 november 2006. De 38-jarige Els Van Doren komt om het leven bij een mislukte parachutesprong in Opglabbeek, in Limburg. Van Doren is een ervaren parachutiste die al meer dan 2.000 sprongen gemaakt heeft. Al snel blijkt dat het niet om een ongeluk gaat: de parachute van Van Doren is gesaboteerd.

Een maand later wordt een verdachte aangehouden: de toen 22-jarige Els Clottemans, een vriendin van Van Doren, die ook lid is van dezelfde parachuteclub. Uit het onderzoek is gebleken dat de twee vrouwen een relatie hebben met dezelfde man: een Nederlandse parachutist. Van Doren is getrouwd en heeft twee kinderen, maar binnen de club is haar jarenlange relatie met de Nederlander een publiek geheim. Haar familie weet nergens van. Zelf weet van Doren niet dat haar minnaar er tegelijk een relatie met Clottemans op nahoudt.

Lees verder onder de afbeelding: 

Els Clottemans tijdens de reconstructie van de zaak
BELGA/JANSENS

Waarom was er zoveel discussie over?

Het belangrijkste argument dat Els Clottemans en haar advocaten uitspelen: er is geen materieel bewijs in deze zaak. Er zijn geen videobeelden van het moment waarop de parachute werd gesaboteerd, er zijn geen DNA-sporen of vingerafdrukken teruggevonden, en Clottemans ontkent in alle toonaarden. Ze schrijft zelf brieven naar journalisten om haar onschuld uit te schreeuwen. De directie van de school waar ze lesgeeft, noemt haar een goede leerkracht. Haar familie neemt het voor haar op. Experts die door Clottemans worden ingehuurd, zaaien twijfel: volgens hen hebben de politiemensen al van bij het begin beslist dat Clottemans schuldig was. Daardoor kiest ook een deel van de publieke opinie haar kant.

Lees verder onder de afbeelding: 

Een mars voor Els Clottemans
BELGA/BOGAERTS

De discussie laait zo hoog op dat Het Belang van Limburg bij de start van het proces een poll op zijn site lanceert, om te peilen of de lezers Clottemans schuldig of onschuldig vonden. Na kritiek van de voorzitter van het assisenhof wordt de poll stopgezet. Na afloop van het proces zegt advocaat Jef Vermassen dat hij met de dood wordt bedreigd. Vermassen is de advocaat van de man en kinderen van Els Van Doren, en verschillende mensen verwijten hem dat hij de – volgens hen – onschuldige Els Clottemans naar de cel heeft helpen te sturen. Er worden ook Facebookgroepen tegen hem opgericht. En er worden twee protestmarsen gehouden, met een paar honderd mensen, bij wie ook het schepencollege van Clottemans’ thuisgemeente Ternat.

Lees verder onder de afbeelding: 

De mediabelangstelling tijdens het proces was enorm
BELGA/JANSENS

Waarom werd Clottemans dan toch veroordeeld?

Na een proces van 4 weken, waarin meer dan 160 getuigen worden gehoord, en waarin het volledige assisenhof met de bus een bezoek brengt aan de parachuteclub, is de jury opvallend snel klaar met haar oordeel: na amper 4 uur beraadslaging verklaart ze Els Clottemans schuldig aan de moord. Het assisenhof ziet verschillende redenen die alle twijfel wegnemen. Zo had Clottemans een motief om Els Van Doren te vermoorden: de rivaliteit om dezelfde minnaar. Ze wist hoe ze de parachute moest saboteren. En ze was een van de weinige mensen die de parachute van Van Doren hadden kunnen saboteren, in de periode tussen haar voorlaatste en haar laatste sprong.

Bovendien pleit er nog meer in het nadeel van Clottemans: zo had zij, net voor ze verhoord zou worden, het gesaboteerde stuk van Van Dorens parachute teruggevonden. Naar eigen zeggen was ze verdwaald op weg naar de politie, en zag ze plots het stuk van de parachute hoog in een boom hangen. Een weinig geloofwaardige verklaring, vindt het assisenhof, aangezien ze de omgeving wel degelijk goed kende. En dan zijn er nog de anonieme brief en de anonieme telefoontjes van Clottemans naar Els Van Doren en hun gemeenschappelijke minnaar, het feit dat ze plots opdook bij het koppel, een week voor de moord, en het feit dat ze al leek te weten dat Van Doren dood was, nog voor dat bekend werd gemaakt.

De gerechtpsychiaters omschrijven Clottemans als een psychopate, met narcistische en theatrale trekken. Iemand die zichzelf centraal stelt dus, ook als dat ten koste van anderen gaat.

Materiële bewijzen zijn er op het einde van het proces dus nog altijd niet. Maar alle elementen samen kunnen volgens het assisenhof maar tot één conclusie leiden: Els Clottemans is de moordenaar van Els Van Doren. 

Gezien uw persoonlijkheid zal u wellicht ook in de toekomst een gevaar blijven vormen. En de feiten die u hebt gepleegd, zijn gruwelijk

Voorzitter assisenhof in 2010

“Gezien uw persoonlijkheid, zal u wellicht ook in de toekomst een gevaar blijven vormen. En de feiten die u hebt gepleegd, zijn gruwelijk”, zegt de voorzitter van het assisenhof in zijn uitspraak. Toch krijgt Clottemans geen levenslang, maar wel een lichtere straf: 30 jaar cel. Het assisenhof erkent daarmee dat Clottemans al sinds haar jeugd zware psychische problemen heeft. “U sleept een bepaalde bagage mee, waaraan zeer dringend, en zelfs blijvend gewerkt zal moeten worden.”

De familie van de vermoorde Els Van Doren omhelst advocaat Jef Vermassen na het horen van de uitspraak
BELGA/JANSENS

Uit het archief: Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de uitspraak in het proces in oktober 2010:

Videospeler inladen...

Uit het archief: Bekijk hier de reportage van "Terzake" (20/10/2010) over de enorme weerklank die het proces destijds kreeg, ook in het buitenland.

Videospeler inladen...

Meest gelezen