Videospeler inladen...

Sabotage in kerncentrale Doel in 2014 lijkt goed voorbereid: tot 2 keer toe was er een voorafgaand incident

Het lijkt erop dat de sabotage in de kerncentrale van Doel in 2014 goed was voorbereid. In de weken vooraf vond tot 2 keer toe een incident plaats om de werking van de centrale te verstoren. Dat meldt VTM Nieuws en bevestigt het parket aan VRT NWS.

Op dinsdag 5 augustus 2014 rond 11 uur heeft een onbekende met opzet een veiligheidsklep van een olietank van de kerncentrale Doel 4 opengezet. In enkele minuten tijd liep zo 65.000 liter smeerolie weg uit de stoomturbine. De kernreactor werd automatisch stilgelegd nadat de turbine was vastgelopen. Doel 4 was ruim vier maanden buiten gebruik. De economische schade liep op tot 100 miljoen euro.

Intussen blijkt dat in de weken vóór de sabotage twee onverklaarbare incidenten hebben plaatsgevonden die wijzen op een moedwillige handeling om de werking van de kerncentrale te verstoren. Dat bevestigt het parket aan VRT NWS.

"Faroek"

Vijf jaar later is er nog altijd geen verdachte in het vizier. In het gerechtelijke programma "Faroek" op VTM doen de politie en het gerecht daarom morgenavond een oproep, meldt VTM Nieuws vanavond. Daarbij zullen ze ook een robotfoto van een mogelijke verdachte of betrokkene verspreiden.

Volgens presentator Faroek Özgünes is de zaak initieel opgestart als een terreuraanslag, maar gaan de onderzoekers nu uit van een sabotagedaad gepleegd door een werknemer of door iemand die toegang had tot de machinekamer.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen