Videospeler inladen...

Correspondent Aletta André over extreme luchtvervuiling in New Delhi: "Overheid neemt bitter weinig maatregelen"

De Indiase hoofdstad New Delhi laat vandaag enkel auto's met een oneven nummerplaat binnen. Dat is een maatregel van de overheid tegen de extreme luchtvervuiling. Vorige week riep de overheid al de noodsituatie uit. Toch doet de overheid weinig aan de vervuiling, die niet enkel een probleem is in de hoofdstad, zegt correspondent Aletta André in New Delhi.

Nog tot 15 november zal er een systeem van afwisseling tussen auto's met een even en oneven nummerplaat van kracht zijn in New Delhi. De stad wil door deze beperking op privévoertuigen de extreme luchtvervuiling tegengaan.  

Door de dikke laag smog boven de stad werd vorige week al de noodtoestand uitgeroepen. Kinderen mogen niet naar school en de stad deelde ook mondmaskers uit. Bouwwerven liggen ook tijdelijk stil. 

Gisteren werd de slechtste luchtkwaliteit van het jaar gemeten. De hoeveelheid fijn stof in de lucht vormt een risico voor zieken en ouderen, maar kan ook bij gezonde mensen voor ademhalingsproblemen zorgen. "Er stond gisteren een heel lange rij voor de winkel om mondkapjes te kopen", vertelt correspondent Aletta André in "De Ochtend" op Radio 1.  

De vervuiling is een probleem dat elk jaar terugkeert. Ze is onder meer afkomstig van het verbranden van akkers en afval. Ook een hindoe-feest met veel vuurwerk zou een oorzaak zijn voor de extreme vervuiling nu.

Bekijk hieronder de beelden van de smog in de hoofdstad New Delhi (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Wat wordt er gedaan door de overheid?

"Er is nu een noodplan van kracht in de hoofdstad New Delhi, maar de centrale overheid onderneemt eigenlijk bitter weinig om iets te doen tegen de vervuiling", zegt Aletta André. Smog is trouwens niet enkel een probleem in New Delhi, maar ook in veel kleinere steden in India.

"Mensen hebben het gevoel dat het probleem niet serieus genoeg wordt genomen door de regering", zegt André. Gisteren tweette de minister van Gezondheid nog dat het goed is om wortels te eten om nachtblindheid en andere schadelijke gevolgen van vervuiling tegen te gaan.

OPROEP - Bent u zelf in New Delhi, of kent u iemand die zich daar momenteel bevindt? Neem dan contact met ons op via oproep@vrtnws.be.

Beluister hieronder het volledige gesprek met Aletta André in "De Ochtend" op Radio 1.

Meest gelezen