Videospeler inladen...

Opnieuw 19,5 op 20 voor Hof van Cleve en Bon-Bon in Gault&Millau: hoe scoren toprestaurants in uw buurt? 

Geen grote verschuivingen bij restaurantgids Gault&Millau dit jaar: net als vorige jaren behouden Bon-Bon uit Sint-Pieters-Woluwe en Hof van Cleve uit Kruisem hun topscore van 19,5 op 20. Bert Meewis van restaurant Slagmolen in Oudsbergen in Limburg is verkozen tot chef van het jaar 2020. De gastronomische gids werd vandaag voor de 17e keer voorgesteld in Lint bij Antwerpen. We lijsten de toprestaurants uit de gids voor u op.

Meer dan 1.300 restaurants in België en Luxemburg werden bezocht en beoordeeld, 1.262 haalden de gids. De gastronomische gids telt niet minder dan 130 nieuwe adressen, terwijl er ook 190 verdwenen zijn, vaak door sluiting. 

De meest begeerde titel is toch wel de uitreiking van de chef van het jaar. Bert Meewis van restaurant Slagmolen in Oudsbergen in Limburg mag zich een jaar lang chef van het jaar noemen. Bon-Bon uit Sint-Pieters-Woluwe van chef Christophe Hardiquest en Hof van Cleve uit Kruisem van Peter Goossens behouden hun topscore van 19,5 op 20. Het Hof van Cleve krijgt als extra ook nog eens 5 gouden koksmutsen. Het restaurant staat al 17 jaar aan de top.

De restaurantgids zet ook jong talent in de kijker. Zo is Glenn Verhasselt van restaurant Sir Kwinten in Lennik (Vlaams-Brabant) de jonge chef van het jaar. Restaurant Hoeve De Bies uit Voeren (Limburg) is de ontdekking en restaurant August in Antwerpen de nieuwkomer van het jaar. 

Andere prijswinnaars

Naast de punten voor de restaurants zijn er ook individuele prijzen te verdienen.

 • Gastvrouw van het Jaar: Anca Petrescu (Alexandre – Brussel)
 • Italiaanse Chef van het Jaar: Eros Tomassetti (Diverso – Westerlo)
 • Aziaat van het Jaar: Dim Dining (Antwerpen)
 • Het mooiste terras: Le Chalet de la Forêt (Brussel)
 • Het mooiste restaurant design (nieuwe award): La Table de Maxime      (Paliseul)
 • Sommelier van het Jaar: Stéphane Dardenne (L’air du temps– Liernu)
 • Dessert van het Jaar: Adriana Zafiris en Frederic Castro (Sōma -        Antwerpen)
 • Brasserie van het Jaar: Les Brigittines (Brussel)
 • Gastro-bistro van het Jaar: Bistro Racine (Braine-le-Château)
 • Ambachtsman van het Jaar: Arold Bourgeois (Little Paris – Waterloo)
 • Groentegerecht van het Jaar: Benoit Dewitte (Benoit & Bernard Dewitte     Kruisem-Ouwegem)
 • De Nieuwkomer van het Jaar: August (Antwerpen)
 • Wijnkaart van het Jaar: Le Pilori (Ecaussinnes)
 • Bierkaart van het Jaar: De Jonkman (Brugge)

POP-restaurants en cocktailbars

Het Cahier POP dat twee jaar geleden werd opgestart en de beste ‘gourmet street & fast food’ adressen verzamelt, groeit snel. Het telt ruim 300 laagdrempelige, meer casual adressen waar het leuk en lekker ongedwongen tafelen is. De drie POP-laureaten van 2020 zijn Golden Gai in Gent, Fernand Obb Delicatessen in Brussel en Tero in Bierges. Jigger’s in Gent is verkozen als Cocktailbar van het jaar 2020.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen