Jaap Arriens/NurPhoto

Ingerukt mars: valse Amerikaanse soldaten niet meer welkom bij Checkpoint Charlie in Berlijn

Dertig jaar na de val van de Berlijnse muur mogen acteurs niet langer tegen betaling Amerikaans soldaatje spelen bij Checkpoint Charlie. 

Al vele jaren komt elke toerist in Berlijn ze tegen: zogenaamde “Amerikaanse soldaten” die aan een nep-controlepost nep-paspoorten stempelen en gewillig poseren in uniform. Ze staan bij Checkpoint Charlie, de belangrijkste doorgang tijdens de Koude Oorlog voor buitenlanders.

Zogenaamd doen ze hun act voor een vrijwillige bijdrage, maar in de praktijk gelden er vaste prijzen, bijvoorbeeld 4 euro voor een foto. Ze zijn opdringerig en zouden mensen dwingen om te betalen. Op een dag tijd zouden ze op die manier tot 5.000 euro verdienen. 

Het Berlijnse stadsbestuur wil daar nu paal en perk aan stellen. Maar de acteurs verzetten zich tegen het verbod. Ze zijn met een tiental en worden aangestuurd door een agentschap. Ze staan al 17 jaar aan Checkpoint Charlie en willen de aftocht niet blazen.

Over enkele dagen is het 30 jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. De muur stond tussen West- en Oost-Berlijn van 1961 tot 1989.  De zone rond Checkpoint Charlie is nu toeristengebied, met veel souvenirwinkeltjes en fastfoodtenten. Volgens critici lijkt het wel een soort poppenkast of pretpark. 

Berlijn wil de historische resten nu gepaster in beeld brengen en daar horen de acteurs niet in thuis.  De hele zone zal worden heraangelegd met een museum van de Koude Oorlog en sociale huisvesting.

Meest gelezen