Archiefbeeld: preformateurs Bourgeois en Demotte bij de koning.

Wetstraatwatcher Ivan De Vadder over federale formatie: "MR heeft de keuze, maar duwt die terug naar PS en N-VA"

Komt er federaal opnieuw een sociaal-economische herstelregering of worden er stappen gezet in de richting van het confederalisme? In de impasse waarin de federale regeringsvorming lijkt te zitten, lijken opvallend genoeg de Franstalige liberalen van MR de keuze te hebben. Dat omdat ze aan Franstalige kant wellicht nodig zullen zijn, analyseert VRT NWS-wetstraatwatcher Ivan De Vadder. "Maar de MR duwt die verantwoordelijkheid terug naar de twee grootste partijen."

Er waren vanochtend maar weinig optimistische geluiden te horen over de federale regeringsvorming, na de passages van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) en voormalig premier Charles Michel (MR) in de "De ochtend" op Radio 1. En dat net op de dag dat de preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) over hun opdracht verslag uitbrengen bij de koning. 

"Maar er was toch een zekere vorm van duidelijkheid", merkt Wetstraat­watcher Ivan De Vadder. "Voor N-VA zijn er twee keuzes: ofwel komt er federaal opnieuw een sociaal-economische herstelregering, ofwel wordt er aan confederalisme gedaan."

De PS zegt: “Als jullie ons dwingen om aan paars-groen te beginnen, dan is het om het tot een goed einde te brengen”

Wetstraatwatcher Ivan De Vadder

Sociaal-economisch is het al langer duidelijk dat de PS en de N-VA hoegenaamd niet overeenkomen. "Dus keek Weyts naar de andere partijen. Hij zei: wie vasthoudt aan de eenheid van het land, moet erkennen dat er twee realiteiten zijn. Dus, dat je moet pleiten voor een vorm van confederalisme."

MR kan kiezen

Alleen: Charles Michel sprak nauwelijks een half uur later uit dat hij geen fan was van een nieuw communautair avontuur. "Dus je komt tot de conclusie dat je met de PS misschien wel een vorm van confederalisme op poten kunt zetten, maar met de MR niet", analyseert De Vadder. "Met de MR kan je daarentegen wel een sociaal-economisch rechts beleid op de been brengen."

Herbeluister hieronder het gesprek met Charles Michel in "De ochtend" op Radio 1:

De MR is bovendien - wellicht - in elke formule aan Franstalige zijde nodig. "Dus krijgt de MR de mogelijkheid om te kiezen. Maar die duwt de verantwoordelijkheid weer naar de twee grootste partijen. Dat is de impasse waar we al vijf maanden in zitten."

In de (pre)formatie eerst even paars-groen testen en laten mislukken, om dan weer naar paars-geel over te stappen, is daarbij duidelijk geen tactische optie meer. "De PS zegt: “Als jullie ons dwingen om aan paars-groen te beginnen, dan is het om het tot een goed einde te brengen”." 

Ravijn

Volgens De Vadder heerst er op dit moment zowat bij iedereen koudwater­vrees. "Men heeft even in de afgrond gekeken en men schrikt van de diepte en de weinige parachutes die men heeft. Dat doet de meesten terugdeinzen om de sprong te wagen. En aan de rand van het ravijn staan bijna alle partijen."

Tot die nieuwe voorzitters zijn gekozen, vrees ik er een beetje voor

Wetstraatwatcher Ivan De Vadder

Daar komt nog eens bovenop dat er deze en volgende maand nog nieuwe voorzitters bij MR en CD&V moeten worden gekozen. "Dat speelt mee in het gebrek aan vertrouwen voor elkaar. Tot die nieuwe voorzitters zijn gekozen, vrees ik er een beetje voor."

U begrijpt het al: de verwachting heerst dat Bourgeois en Demotte later op dag hun preformateursopdracht zullen teruggeven. En wat dan? "Dan zal de koning zich even bezinnen. Komt er opnieuw een duo PS-N-VA? Of komen er toch andere partijen aan bod? Er doen op dit moment heel wat scenario's de ronde."

Beluister hier de analyse van Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1:

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen