Johan De Boose en Herman De Dijn schrijven beste spirituele en christelijke boek

"Het vloekhout" van Johan De Boose en "Rituelen" van Herman De Dijn zijn verkozen tot beste spirituele, respectievelijk christelijke boek van het jaar. "Bekentenissen van een afvallige atheïst" van Dennis Vanden Auweele wint de publieksprijs.

Op de Boekenbeurs in Antwerpen zijn de jaarlijkse prijzen voor spirituele en christelijke boeken uitgereikt. De roman "Het vloekhout" van Johan De Boose is bekroond met de prijs voor het spirituele boek. Het boek haalde eerder al de shortlist van de Libris Literatuur Prijs.

Het "vloekhout" uit de titel is een stuk hout van een boom uit Palestina dat een reis van 2000 jaar in de geschiedenis maakt, "waarbij het in vele landen, culturen, situaties terechtkomt en tegelijk zelf reflecteert over wat het beleeft. Soms begripvol, soms bescheiden, soms angstig, soms tevreden met zichzelf. Stilistisch uitgepuurd, altijd met diepgang, nooit zonder lichte ironie. Een roman die het hele leven beslaat," volgens de jury.

"Rituelen. Waarom we niet zonder kunnen" van voormalig hoogleraar filosofie Herman De Dijn krijgt de prijs voor het christelijke boek.  "Mensen zijn geen rationele, maar eerder rituele dieren," volgens de jury; "Herman De Dijn schreef een prachtig boek, waarin hij als wetenschapper wetenschappelijk "simpeldom" overstijgt."  

De publieksprijs, waarvoor lezers via het internet konden stemmen, is voor  Dennis Vanden Auweele voor "Bekentenissen van een afvallige atheïst".  

De prijs voor het spirituele en christelijke boek is een initiatief van Medianetwerk Plus, de beroepsorganisatie van uitgevers van waardegedreven media.

Meest gelezen