Leuvense faculteit Letteren verbiedt studentendopen op terrein faculteit

De faculteit Letteren verbiedt studentendopen op haar terrein in de Blijde Inkomststraat in Leuven. De decaan vindt dat de proeven "beschamend, vernederend en potentieel gevaarlijk zijn".

De decaan van de Faculteit Letteren, professor Jo Tollebeek, geeft in het studentenblad Veto drie redenen voor het verbod. "Een aantal proeven, die men wou doen, vonden we beschamend. Zo moeten vrouwen een banaan tussen hun benen dragen waarbij anderen die gaan pellen. In een tijd met terecht veel aandacht voor seksuele intimidatie is dat niet aanvaardbaar". Het faculteitsbestuur stoort zich ook aan opdrachten waarbij studenten herhaaldelijk moeten zeggen 'ik ben niks'. "Je loopt het risico dat studenten dat ook echt zo gaan ervaren. Daarnaast houden sommige van die proeven ook een potentieel gevaar in", aldus Tollebeek. 

Doopcharter

De Leuvense studentenkoepel LOKO is het niet eens met de faculteit. "Het doopcharter wordt gevolgd", zegt Lana Van den Heuvel van LOKO: "De proeven zijn afgetoetst bij de politie en verschillende partners die het doopcharter mee ondersteunen. Als een student een proef niet ziet zitten, kan hij of zij die altijd weigeren of zichzelf helemaal ontzeggen van de doop."

Volgens Lana Van den Heuvel zal de weigering enkel voor meer openbare overlast zorgen: "Een van de regels daarin is om de doop op een zo privaat mogelijke plaats te doen met zo weinig mogelijk impact op het openbaar leven. De binnentuin van Letteren is daar de perfecte plaats voor. Door die beslissing moeten de kringen uitwijken naar het Ladeuzeplein waar veel doorgang is."

 

Meest gelezen