Videospeler inladen...

"Order!": Lindsay Hoyle is de nieuwe voorzitter van het Britse parlement

In het Verenigd Koninkrijk is Lindsay Hoyle verkozen tot nieuwe voorzitter van het Lagerhuis (vergelijkbaar met de Kamer bij ons). Hij volgt John Bercow op die de voorbije 10 jaar voorzitter was.

Sinds 2010 was hij al adjunct-voorzitter van het Lagerhuis, maar nu promoveert Lindsay Hoyle tot voorzitter van de kamer van het Britse parlement die vergelijkbaar is met de Kamer bij ons.

Dat hebben de de leden van het Lagerhuis vanavond beslist in een geheime stemming. Hiervoor waren vier rondes nodig. Uiteindelijk haalde Hoyle het met 325 stemmen tegenover 213 voor Chris Bryant, de enige overgebleven tegenkandidaat.

Zoals de traditie het voorschrijft, werd Hoyle na zijn verkiezing "tegen zijn zin" naar de stoel van de voorzitter "gesleept", een overblijfsel uit lang vervlogen tijden waarin de positie als gevaarlijk werd beschouwd (zie de beelden onderaan).

De voorzitter moet het Lagerhuis immers bij de koning(in) vertegenwoordigen en mogelijk "onaangename" besluiten mededelen waardoor hij in het verleden de toorn van de vorst riskeerde. Daarom had een voorzitter vaak letterlijk een duwtje in de rug nodig om de post op te nemen.

Hoyle volgt John Bercow op, de man die het Lagerhuis de voorbije 10 jaar voorzat en die wereldberoemd werd wegens de vele brexitstemmingen die de voorbije maanden hebben plaatsgevonden.

"Kleurloos"

Hoyle is 62 en zit al meer dan 20 jaar in het Lagerhuis voor Labour, de partij die momenteel in de oppositie zit. Nu hij tot voorzitter is verkozen, wordt hij geacht "kleurloos" op te treden. "Ik zal neutraal zijn en ik zal transparant zijn", verklaarde hij na zijn verkiezing. "Dit huis zal veranderen, maar het zal ten goede veranderen."

Opmerkelijk: het nieuwe parlement dat Hoyle zal voorzitten, wordt pas op 12 december gekozen bij de verkiezingen die dan in het Verenigd Koninkrijk plaatsvinden. De traditie wil dat geen enkele andere kandidaat zich nu verkiesbaar stelt in zijn district (Chorley) zodat hij automatisch wordt verkozen tot lid van het Lagerhuis waarna hij zijn rol als voorzitter kan voortzetten.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen