Videospeler inladen...

Paul Magnette (PS): "De stekker met de N-VA zat nooit in het stopcontact"

Ziet de PS (nog) brood in een federale regering samen met de N-VA? Voorzitter Paul Magnette lijkt het in het midden te houden na zijn audiëntie bij de koning. "De stekker met de N-VA zat nooit in het stopcontact", zegt hij aan de RTBF. In "Terzake" suggereert hij dat Bart De Wever maar eens zelf een coalitie rond zijn (confederale) programma moet proberen te vormen.

Wil de PS een federale coalitie met de N-VA vormen? Of kiezen de Franstalige socialisten liever voor een regering met de liberale en de groene partijen? Het blijft koffiedik kijken na de gesprekken die PS-voorzitter Paul Magnette en N-VA-voorzitter Bart De Wever vandaag met koning Filip hadden. 

Op de vraag of de PS het stopcontact uit een regering met de N-VA trekt, deed Magnette vanavond een opvallende uitspraak in de studio van de RTBF: "De stekker met de N-VA zat nooit in het stopcontact." In "Terzake" klonk het even later iets anders. "We hebben met alle partijen gesproken, ook met de N-VA", zei hij daar. "We hebben veel vergaderingen gehad met de N-VA."

"Als voorzitter van de PS heb ik mijn rol gespeeld. Ik heb de voorstellen van mijn partij over de verhoging van lage pensioenen en lage lonen en over de herfinanciering van de gezondheidszorg uitgelegd en verdedigd, maar daarover wil de N-VA niet spreken. Voor de N-VA is het institutionele vraagstuk de prioriteit. Waarvan akte, maar wij vinden van niet."

Is samen regeren met de N-VA dan helemaal onmogelijk voor de PS? "Vandaag is het heel moeilijk. We zijn altijd bereid om met iedereen te spreken, maar voor ons zijn het klimaat en de sociale vraagstukken de prioriteit, niet een staatshervorming."

Meneer De Wever kan een missie aan de koning vragen en een meerderheid rond zijn eigen agenda proberen te vormen.

"Als het institutionele vraagstuk de prioriteit is voor de N-VA, waarom nemen zij dan niet het initiatief? Meneer De Wever kan een missie aan de koning vragen en een meerderheid rond zijn eigen agenda proberen te vormen. Als dat niet lukt, dan zijn er nog mogelijkheden."

Mikt Magnette daarmee op een paarsgroene federale regering? "We zullen zien, er zijn verschillende opties en dit is een van de mogelijkheden. We staan ook open voor een tijdelijke regering om een antwoord te bieden op de dringende zaken."

Bekijk hieronder het gesprek met Paul Magnette in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen