In cijfers: meer Belgen trouwden het voorbije jaar, aantal echtscheidingen blijft stabiel

In België zijn het voorbije jaar opnieuw meer mensen getrouwd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statbel, de statistische dienst van de federale overheid. Er waren zo'n 45.000 huwelijken in ons land, maar vooral in Vlaanderen is er een stijging. Het aantal echtscheidingen bleef stabiel.

In heel België stapten in 2018 45.059 koppels in het huwelijksbootje, 1,7 procent meer dan een jaar eerder. Maar de groei in de cijfers is vooral te danken aan de Vlamingen: daar steeg het aantal huwelijken met 2,1 procent. Bij de wettelijke samenwoningen is er niet zo'n opvallende stijging.

Loopt het dan ook vaker mis met de relaties in ons land? Wel, het aantal echtscheidingen is in heel België in elk geval stabiel gebleven op zo'n 23.000 stuks. In Vlaanderen was er een lichte stijging, maar in Brussel en Wallonië daalde het aantal gebroken huwelijken. In vergelijking met vijf jaar geleden is het aantal echtscheidingen in ons land in elk geval duidelijk gedaald, zo toont deze grafiek aan:

Wel hebben 4,4 procent meer Belgen het voorbije jaar hun wettelijke samenwoning stopgezet. Toch is het daar wel wat uitkijken met de cijfers: die koppels gaan namelijk niet altijd uit elkaar. Het huwelijk is een van de belangrijkste redenen om een wettelijke samenwoning stop te zetten. 

Nog uit de cijfers blijkt dat Belgen gemiddeld rond hun 30e wettelijk gaan samenwonen. De gemiddelde leeftijd voor een eerste huwelijk ligt dan weer op 33 jaar voor de ene echtgenoot en op 30,7 voor de andere. 

Als een koppel ervoor kiest om te scheiden, gebeurt dat gemiddeld na 15 jaar huwelijk. Maar voor wie zich zorgen maakt: minder dan de helft van de huwelijken eindigt met een echtscheiding, een cijfer dat de voorbije jaren trouwens constant is gebleven.

Meest gelezen