Belga

Mohamed El Bachiri, bekend van "Een jihad van liefde", wint Duitse prijs voor Europese tolerantie  

Mohamed El Bachiri verloor zijn echtgenote Loubna bij de aanslagen in Brussel. Hij verspreidt sindsdien een boodschap van tolerantie, schreef twee boeken en krijgt nu een Duitse onderscheiding, uitgereikt door de stad Konstanz aan wie de Europese waarden van verbondenheid en tolerantie uitstraalt. Herman van Rompuy, die Bachiri aanbracht, is vol lof: "Hij is wat wij willen zijn."

De Konstanzer Konzilspreis, de prijs van de Duitse stad Konstanz, bekroont om de twee jaar een mens of een organisatie die zich inzet voor Europese ontmoeting en dialoog. Op voordracht van Herman van Rompuy, oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad, gaat de prijs dit keer naar Mohamed El Bachiri.

Hij is wat wij willen zijn

Herman Van Rompuy over Mohamed El Bachiri

Bachiri levert een opmerkelijke bijdrage aan tolerant Europees samenleven, volgens de organisatoren. Herman Van Rompuy, peter van de prijsuitreiking, zegt: "Mohamed El Bachiri weerlegt alle stereotypes over migratie met zijn woorden en zijn leven. Hij belichaamt waardigheid, tolerantie en vergevingsgezindheid. Hij is wat wij willen zijn."

Na de aanslagen in maart 2016 in Brussel, waarbij Loubna Lafquiri, de vrouw van Bachiri om het leven kwam, verspreidde haar man een boodschap van openheid en tolerantie, in plaats van haat en wraak. Zijn bevlogen optreden in "De afspraak" werd miljoenen keren bekeken.

Daaruit kwam het boek "Een jihad van liefde" voort. Later deze week volgt een tweede boek, "De odyssee van Mohamed", ook weer samen met David Van Reybrouck geschreven. Van "Een jihad van liefde" is ook een theaterstuk gemaakt. 

Mohamed El Bachiri is de derde winnaar van de Konstanzer Konzilspreis, na de Zwitserse theaterregisseur Milo Rau, aan de slag bij NT Gent, en de Duitse priester Peter Klasvogt. De prijs is 10.000 euro waard. 

Meest gelezen