AFP or licensors

Niet de Belgische Amélie Nothomb, maar wel de Fransman Jean-Paul Dubois wint de Goncourtprijs

De Goncourtprijs, de belangrijkste literaire prijs voor een boek in het Frans, is dit jaar voor een roman van Jean-Paul Dubois: "Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon". De Belgische Amélie Nothomb grijpt naast de Goncourt.

Tradities zijn er om in ere te houden: om halftwaalf vanmiddag verdween de tienkoppige jury, de Académie Goncourt, onder leiding van de Franse "boekenpaus" Bernard Pivot, in restaurant Drouant in hartje Parijs. Zoals dat al meer dan 100 jaar gebeurt. Iets over één uur maakten ze hun keuze bekend: de Goncourtprijs 2019 gaat naar "Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon" van de Franse romancier Jean-Paul Dubois

Dubois is 69 en werd in 2005 al bekroond met een andere literaire prijs in Frankrijk, de Fémina, voor zijn roman "Une vie française". Zijn nieuwste boek is zijn 22e. "Tous les hommes…" vertelt het verhaal van een zachtaardige gedetineerde die de cel deelt met een Hell’s Angel. Het thema is het verloren geluk. Het werk van Jean-Paul Dubois is erg geliefd bij het Franse publiek. Enkele van zijn vorige romans zijn ook in het Nederlands vertaald: "Mannen onder elkaar", "De verbouwing" of "Ontwricht". 

Bij de vier laatste kanshebbers voor de Goncourt was ook onze landgenote Amélie Nothomb met haar 28e roman Soif". Nothomb is al drie keer  genomineerd voor de belangrijkste Franse boekenprijs, maar het wilde ook dit jaar niet lukken: zes leden van de Goncourt-jury kozen voor Dubois, 4 voor Nothomb. "Soif" kruipt in de huid van Jezus Christus net voor zijn kruisiging. Het boek is al zo'n 150.000 keer verkocht.

Aan de Goncourtprijs is een schamele cheque van 10 euro verbonden. Daar staat tegenover dat de winnaar een groot verkoopssucces tegemoet gaat, van 300.000 tot 400.000 exemplaren.

De Goncourt, genoemd naar de schrijvende gebroeders Edmond en Jules de Goncourt, wordt al uitgereikt sinds 1903. Precies een eeuw geleden ging de onderscheiding naar Marcel Proust en zijn "A l'ombre des jeunes filles en fleurs", een deel van de cyclus "A la recherche du temps perdu".  Er waren ook al enkele Franstalige Belgische winnaars, onder meer François Weyergans (2005). 

Evenzeer volgens de traditie is op hetzelfde moment als de Goncourt- ook de Renaudotprijs 2019 toegekend. Die is voor de Franse auteur Sylvain Tesson voor “La panthère des neiges”. Tesson raakte wereldwijd bekend met zijn filosofische reisverhaal “Zes maanden in de Siberische wouden”.

Meest gelezen