Noah Berger

President Trump dreigt noodhulp voor bosbranden Californië stop te zetten

De Amerikaanse president Trump en de gouverneur van de staat Californië bekvechten over de aanhoudende bosbranden in Californië. Trump dreigt ermee om niet langer federale hulp te bieden. Volgens de gouverneur van Californië, Gavin Newsom, heeft de president geen recht van spreken over de bosbranden, aangezien hij niet in de klimaatopwarming gelooft. 

Volgens president Trump heeft hij gouverneur Newsom tijdens hun eerste ontmoeting al advies gegeven over hoe hij bosbranden moet voorkomen. "Ik zei hem dat hij de grond van zijn bossen moet 'schoonmaken' los van wat zijn bazen, de milieu-activisten, van hem vragen", aldus de president op Twitter.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De president heeft het gehad dat de gouverneur, een invloedrijke Democraat, elk jaar aan de federale overheid om geld vraagt als de bosbranden uitbreken in Californië. "Hij gedraagt zich als een kind", verklaarde de Republikein aan journalisten aan het Witte Huis. President Trump dreigt er nu mee de hulp aan de staat stop te zetten

Gouverneur Newsom bijt terug

Gouverneur Newsom beet - ook op Twitter - van zich af. "U gelooft niet in de klimaatverandering. Gelieve niet deel te nemen aan dit gesprek." Volgens Newsom zijn de fellere branden vooral te wijten aan de klimaatopwarming, die leidt tot extremere weersomstandigheden in Californië. 

In de buurt van Los Angeles braken donderdag door krachtige wind nieuwe bosbranden uit. Meer dan 1.500 brandweermannen zijn ingezet om de vlammen te bestrijden. Gisteren is de wind wat gaan liggen, wat het gemakkelijker maakt om het vuur te blussen.

Het is niet de eerste keer dat president Trump kritiek heeft op Californië. De president haalde eerder al aan dat Californië zijn bossen en waterbronnen niet goed zou beheren.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen