We luisteren steeds meer digitaal naar de radio. Maar wat is DAB+ precies? En werkt het op elk radiotoestel? 

Volgens onderzoeksbureau Ipsos luisteren we meer en meer naar digitale radio. Vooral DAB+ wint aan populaireit. In ons land zijn ruim 841.000 toestellen met een DAB+-ontvanger verkocht. Meer dan 16 procent van de Vlamingen heeft er eentje in huis. Maar wat is DAB+? En werkt het op elke radio? We leggen het uit in 5 vragen en antwoorden. 

Wat is DAB+?

DAB staat voor "Digital Audio Broadcasting". Dat is een Europees systeem dat digitale radio mogelijk maakt. DAB maakt het mogelijk dat je radiosignalen digitaal ontvangt zonder storing. Later, toen bleek dat DAB niet goed genoeg was, kreeg het een upgrade naar DAB+.

 Let wel: DAB+ bestaat uit radiosignalen die door de lucht verstuurd worden. Je kan thuis bijvoorbeeld ook digitaal naar de radio luisteren als je jouw toestel aan het internet koppelt. Maar dan ben je radio aan het streamen. Een beetje zoals we met Netflix doen.

DAB+ is in heel Europa aan een opmars bezig. Bij ons zijn alle radiostations van de VRT en DPG Media te beluisteren via DAB+. Nederlandse radiostations zenden al een tijdje uit op DAB+, maar in Frankrijk is de digitale radio enkel te ontvangen in grote steden.

Wat is het verschil tussen DAB+ en FM?

FM-radio bestaat uit analoge signalen, terwijl DAB+ digitaal is. Net zoals bij televisie stappen we van analoog over naar digitaal. Het belangrijkste verschil tussen DAB+ en FM is de bandbreedte. Je kan op de FM-band maar een beperkt aantal radiostations uitzenden. Bij DAB+ is dat anders. Je hebt meer bandbreedte waardoor je meer zenders kan aanbieden. DAB+ biedt ook de mogelijkheid om meer informatie te sturen naar de luisteraar. Zo kunnen radiostations niet alleen de naam van de artiest, maar ook het logo van de platenhoes of concertdata meegeven op het scherm.

Daarnaast is de geluidskwaliteit van DAB+ beter dan bij FM. Dat laatste kan in grote steden waar veel hoge gebouwen staan storingen ondervinden. Bij DAB+ heb je dat minder, maar de ontvangst in nieuwe, goed geïsoleerde huizen kan ook daar verstoord worden. 

Werkt DAB+ op elke radio?

DAB+ werkt alleen op radio's die voorzien zijn van een DAB+-ontvanger. De klassieke FM-radio kan dus niet meer gebruikt worden om DAB+ te ontvangen. Je moet met andere woorden een ander toestel aanschaffen. Wel is het zo dat de prijs van een DAB+-radiotoestel de laatste jaren sterk is gezakt. 

Ook de klassieke FM-autoradio kan geen digitale radio ontvangen.  Al zijn er wel toestelletjes te koop die van jouw klassieke autoradio een DAB+-toestel kunnen maken. Tegen eind volgend jaar moeten alle autoconstructeurs van Europa DAB+ ondersteunen.

Welke zenders kan je ontvangen op DAB+?

Op DAB+ kan je nagenoeg alle zenders ontvangen. De radionetten van de VRT, Radio 1, Radio 2, MNM, Klara en Stubru, zenden al een tijdje uit via DAB+. Bij de radionetten van DPG Media, Qmusic en Joe, is dat niet anders. 

Het feit dat de radionetten met DAB+ meer bandbreedte hebben, maakt dat ze meer themakanalen kunnen aanbieden.  Zo zendt de VRT MNM Hits (muziek en nieuws) en VRTNWS (de meest recente radiobulletins) uit op DAB+. Qmusic lanceerde eerder de themakanalen Q-Foute Radio en Q-Summer. Rockzender Willy is alleen digitaal te beluisteren. Een andere, onafhankelijke rockzender Roxx was er heel vroeg bij op DAB+. De radiostations van de RTBF, zoals Classic 21 en Vivacité zijn ondertussen ook te beluisteren via DAB+. Op deze website vind je een overzicht van de stations die op DAB+ uitzenden terug. 

Waarom wil de Vlaamse regering per se DAB+?

Er wordt nu hard ingezet op DAB+ omdat de FM-band verzadigd is. Momenteel zijn er in totaal acht landelijke radionetten actief op de FM-band. Daarnaast maken regionale radiostations, met dekking in de grote steden, gebruik van diezelfde FM-band. Daarbij moet je ook nog de tientallen kleine lokale radiostations bijtellen. Het is met andere woorden moeilijk om nog op plaats te vinden voor nieuwe radiostations. Volgens de Vlaamse regering krijgen we dankzij DAB+ een rijker radioaanbod. 

Mensen die nog een FM-toestel hebben, hoeven zich geen zorgen te maken.  Pas als meer dan de helft van de Vlamingen digitaal naar de radio luistert, zal de Vlaamse overheid een datum bepalen wanneer de zogenaamde switch-off (dit is het moment waarbij zenders niet meer via FM uitzenden, red.) zal plaatsvinden.  

Meest gelezen