Scott Levin, directeur van de Anti-Defamation League, na de persconferentie
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Antisemitische extremist plande bomaanslag op synagoge in VS

In de Verenigde Staten is een 27-jarige antisemitische extremist opgepakt die een bomaanslag wilde plegen op een synagoge in Colorado. Dat hebben de gerechtelijke autoriteiten van de deelstaat gemeld.

Volgens de aanklacht wilde Richard Holzer de synagoge Temple Emanuel in zijn woonplaats Pueblo, zo'n 150 kilometer ten zuiden van Denver, vernielen. Het parket schrijft in een communiqué dat de feiten gekwalificeerd kunnen worden als een "haatmisdrijf" en dat ze ook voldoen aan de criteria van "binnenlands terrorisme". Bij een veroordeling riskeert de verdachte een maximumstraf van twintig jaar cel.

 

Holzer, die zichzelf beschouwt als een skinhead en blanke racist, bracht verschillende keren een bezoek aan Temple Emanuel om er onder andere de joodse gelovigen te observeren. Hij verklaarde aan enkele FBI-agenten, die er undercover waren, dat hij "iets wilde doen om duidelijk te maken aan de joden dat ze niet welkom waren" in Pueblo en dat ze "moesten vertrekken of anders zouden sterven", luidde het in een communiqué.

De verdachte vertelde verschillende malen aan de agenten dat hij de joden haatte en dat hij voorstander was van een "heilige rassenoorlog". Ook liet hij doorschemeren dat hij explosieven wilde gebruiken op de synagoge om "die plaats van de kaart te vegen". Net voor hij werd opgepakt, hadden de undercoveragenten hem dynamietstaven  in handen gegeven, waarna hij te kennen gaf dat hij daarmee enkele uren later de synagoge wilde opblazen.

In september had Holzer nog op Facebook geschreven dat "de Holocaust eindelijk afgewerkt moest worden". De jongeman zou ook contacten gehad hebben met de Ku-Klux-Klan. 

In oktober 2018 pleegde een white supremacist (blanke racist) een aanslag op een synagoge in Pittsburgh. Daar vielen 11 doden. Ook in april van dit jaar was er een aanslag op een synagoge, daarbij is toen een rabbijn gedood.

Meest gelezen