Archieffoto van het kamp Ain Issa uit 2017. Foto ter illustratie.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Antwerpse IS-vrouw aangehouden in Turkije 

De Antwerpse Fatima Benmezian (24) is in Turkije aangehouden door de autoriteiten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd door Buitenlandse Zaken. De Antwerpse trok in 2014 naar Syrië, waar ze getrouwd zou zijn met een Belgische IS-strijder. Dat Benmezian de Syrisch-Turkse grens is kunnen oversteken, is "een geïsoleerd geval". Dat zegt de Turkse ambassadeur in ons land Levent Gümrückçü in "Terzake". "Maar onze veiligheidsdiensten kunnen niet elke centimeter van de grens beveiligen."

Fatima Benmezian vertrok in 2014 via Düsseldorf naar Syrië, waar ze vermoedelijk trouwde met een IS-strijder. Ze werd geboren in Marokko, maar heeft de Belgische nationaliteit. Benmezian zat in het kamp Ayn Issa in het Noorden van Syrië. Maar toen Turkije de regio binnenviel, kon ze ontsnappen. Ook de zus van Fatima, Rahma Benmezian, trok naar Syrië. Volgens onze laatste informatie zit zij nog in het kamp Al-Hol in het Noord-Oosten van het land.  

Blijkbaar slaagde Fatima Benmezian erin om de oversteek naar Turkije te maken. Daar werd ze nu aangehouden door de autoriteiten. "We verlenen onze medewerking, maar geven geen verdere details over persoonlijke dossiers", zegt woordvoerder Karl Lagatie van de overheidsdienst Buitenlandse Zaken. 

Eerder raakte bekend dat minstens vijf Belgen ontsnapt waren uit kampen in het noorden van Syrië. Eén van hen is Fatima Benmezian. Twee andere vrouwen, Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal, bevonden zich vorige week volgens hun advocaat nog in Syrië, vlakbij de Turkse grens. Daarnaast zijn er ook minstens twee Belgische mannen ontsnapt uit gevangenissen in Syrië. 

Eerder dreigde de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu er mee dat IS-strijders die in Turkse gevangenis zitten, teruggestuurd zullen worden naar hun land van herkomst. Het OCAD, dat de terreurdreiging in ons land analyseert, zei dat het "niet onmogelijk" is dat de vijf terugkeren naar België. De federale regering blijft bij het standpunt dat ze berecht moeten worden in de regio waar ze hun misdaden pleegden. 

Als Benmezian toch moet terugkeren naar België, zal ze hier worden opgesloten. In mei 2015 werd ze namelijk veroordeeld tot vijf jaar cel voor deelname aan activiteiten van een terroristische organisatie. De Belgische regering heeft ook een zogenoemde "hotspot" in Turkije om de eventuele terugkeer gecontroleerd te laten verlopen. Enkel via die hotspot kan een terugkeer worden georganiseerd. Daardoor is het zo goed als uitgesloten dat Benmezian van de radar verdwijnt. 

Bekijk hier het interview van "Terzake" met de Turkse ambassadeur in België Levent Gümrückçü:

Videospeler inladen...

Meest gelezen