Videospeler inladen...

Koning spreekt met verschillende partijen, SP.A-voorzitter Crombez: "Als N-VA niet wil regeren, moeten ze het zeggen"

Koning Filip houdt de hele dag gesprekken met de verschillende politieke partijen, om een uitweg te vinden uit de impasse bij de vorming van een nieuwe federale regering. De meeste kopstukken gaven geen commentaar bij het binnenkomen. SP.A-voorzitter John Crombez herhaalde dat hij betwijfelt of N-VA wel wil besturen. 

Een drukke dag voor koning Filip. Sinds het bezoek van preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) gisteren, houdt hij gesprekken met kopstukken van de verschillende partijen. Bourgeois en Demotte moesten onderzoeken of de N-VA en de PS samen een federale regering kunnen vormen, maar konden die duidelijkheid niet geven. 

Gisteren gingen partijvoorzitters Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) al op gesprek bij de koning. Om half tien vanmorgen werd premier Sophie Wilmès (MR) ontvangen. Stipt een uur later was het de beurt aan Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Vlak voor de middag wandelde ook SP.A-voorzitter John Crombez door de poorten van het paleis, en vlak na de middag was het aan vicepremier Koen Geens (CD&V) en Groen-voorzitster Meyrem Almaci. Als laatste vandaag waren de twee voorzitters van Ecolo aan de beurt. 

Lees verder onder de foto's:

Premier Sophie Wilmès (MR) komt aan bij koning Filip.
Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten bij koning Filip.
Vicepremier Koen Geens (CD&V) bij de koning.
Ook Meyrem Almaci, voorzitster van Groen, had een consultatie met koning Filip.
Rajae Maouane en Jean-Marc Nollet, de twee voorzitters van Ecolo, bij koning Filip.

SP.A-voorzitter John Crombez herhaalde bij aankomst zijn oproep aan de N-VA: "Als ze niet willen regeren, dan zeggen ze het beter." Volgens Crombez communiceert de N-VA "niet als de grootste partij in de Kamer, die oplossingen zoekt, maar als een partij die eerder probeert uit te leggen waarom ze niét in de regering willen."

Bij het buitengaan verduidelijkte Crombez dat een paars-groene regering (zie hieronder) "ook serieus zal moeten bekeken worden", omdat de N-VA en de PS niet duidelijk kunnen zeggen of ze samen kunnen besturen. "De piste die nu een tijdje is uitgetest, heeft ons tot nu toe niet erg ver gebracht, denk ik", zei ook voorzitter van Ecolo Jean-Marc Nollet bij aankomst.

"Paars-groen is een van de mogelijkheden", benadrukte Nollet ook meteen het alternatief. "En de ecologisten zijn beschikbaar om rond de tafel te zitten met iedereen die een toekomst wil geven aan dit land." Het lijkt niet dat N-VA deel uitmaakt van die groep, al specificeert Nollet dat niet. 

Maar welke kant het uiteindelijk uitgaat, weten Crombez noch Nollet. "Er ligt op dit moment niets op tafel, dat is het probleem", zegt Crombez. "De koning zal beslissen", besluit Nollet. 

De volgende zet is inderdaad aan de koning. Wie de koning zal belasten om het politieke terrein verder te verkennen, is volledig onduidelijk. Welke regering uit die gesprekken zal komen - een paars-gele, met N-VA en PS, een paars-groene, zonder N-VA maar met de groenen, of een noodregering -, is nog minder duidelijk. Wetstraatwatcher Ivan De Vadder legt de verschillende opties hier naast elkaar. 

Meest gelezen