Archiefbeeld: Mexicaanse politie
AFP or licensors

Aanval op mormoonse familie in Mexico, aanwijzingen dat drugsbendes achter geweld zitten 

Bij een aanval op een mormoonse familie in het noorden van Mexico zijn verschillende doden gevallen, waaronder ook kinderen. De identiteit van de daders is nog niet bekend, maar er zijn aanwijzingen in de richting van lokale drugsbendes. De Amerikaanse president Donald Trump spreekt klare taal en wil de Mexicaanse overheid helpen om "oorlog" te voeren tegen de drugskartels.

Het is voorlopig nog niet duidelijk hoeveel familieleden zijn omgekomen bij de aanval. Het dodental ligt volgens Mexicaanse autoriteiten voorlopig op 5, maar dat getal kan nog oplopen tot 12. De slachtoffers zijn voornamelijk kinderen van de familie LeBaron en hebben de Amerikaanse nationaliteit. Het gaat om mormonen uit een lokale gemeenschap in het noorden van Mexico. De aanval vond plaats op de grens tussen de twee noordelijke staten Chihuahua en Sonora. (Lees verder onder de foto)

(De aanslag vond plaats op de grens tussen de Mexicaanse staten Sorona en Chihuahua)

De Mexicaanse staten Sonora en Chihuahua.

Het is niet helemaal duidelijk hoe de aanval is verlopen. Het drama speelde zich af toen de wagen van de familie onder vuur werd genomen door onbekenden. De slachtoffers en de uitgebrande auto werden na de aanslag langs de weg door de politie aangetroffen. Op de sociaalnetwerksite Twitter zouden foto's en een video circuleren van een uitgebrande wagen. Het is nog niet duidelijk of het hier gaat om de auto van de mormoonse familie.

De politie tast voorlopig in het duister in verband met de identiteit van de daders. Er zijn aanwijzingen die aangeven dat Mexicaanse drugsbendes achter het geweld zitten. Er zijn in het verleden al vaker doden gevallen in conflicten tussen mormonen en lokale drugskartels in het noorden van Mexico. 

Lokale media berichten dat de familie mogelijks per vergissing onder vuur werd genomen in een conflict tussen lokale drugsbendes. In een reeks tweets heeft de Amerikaanse president Donald Trump laten weten dat hij ook gelooft dat de familie het slachtoffer is geworden van een schietpartij tussen drugskartels. De regio in het noorden van Mexico staat bekend voor haar vele schietpartijen en druggerelateerd geweld. 

Bekijk hier beelden van de uitgebrande wagen:

Videospeler inladen...

"Tijd om drugskartels de oorlog te verklaren"

Mormonen zijn ook wel gekend als "de volgelingen van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen". De kerk heeft wereldwijd ongeveer 16 miljoen aanhangers, waarvan de meeste Amerikanen zijn. Aan het begin van de 20ste eeuw zijn meerdere gemeenschappen mormonen zich gaan vestigen in het noorden van Mexico. Ook onder de slachtoffers van de aanslag zouden Amerikaanse burgers zijn.

Intussen heeft de Amerikaanse president Donald Trump gereageerd op het drama. De president wil dat Mexico de oorlog verklaart aan de drugsbendes in het noorden van het land. President Trump zou bereid zijn steun te verlenen aan de Mexicaanse overheid om de drugskartels "van het aardoppervlak te vegen". 

De Mexicaanse president Lopez Obrador heeft gereageerd dat hij bereid zou zijn om de Amerikaanse hulp te aanvaarden. Maar hij wil dit enkel doen als de Verenigde Staten zich niet met Mexicaanse staatszaken gaan bemoeien. President Trump heeft in het verleden al vaker kritiek gegeven op de manier waarop Mexico de drugsbendes aanpakt in het grensgebied tussen beide landen.

Meest gelezen